Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Biely dom očakáva zintenzívnenie ruskej ofenzívy

Ukrajinský vojak Dmytro zo 148. samostatnej delostreleckej brigády vzdušných pripravuje dron na odlet na frontovej línii v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny vo štvrtok 9. mája 2024. Foto: TASR/AP

Rusko v piatok začalo pozemnú ofenzívu na severovýchode Ukrajiny v Charkovskej oblasti.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Washington 10. mája (TASR) - Spojené štáty v piatok vyhlásili, že očakávajú zintenzívnenie novej ruskej ofenzívy na Ukrajine. Vyjadrili však dôveru Kyjevu a zároveň pochybnosti o výrazných úspechoch Moskvy, píše TASR na základe agentúry AFP.

"Je možné, že Rusko v nadchádzajúcich týždňoch dosiahne ďalšie pokroky. Neočakávame však žiadne veľké prelomy a prílev americkej pomoci postupom času umožní Ukrajine odolať týmto útokom v priebehu roka 2024," povedal novinárom hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby.

Rusko v piatok začalo pozemnú ofenzívu na severovýchode Ukrajiny v Charkovskej oblasti. Moskva tam podľa Kirbyho zvýši intenzitu ostreľovania a nasadí ďalšie jednotky v snahe vytvoriť plytkú nárazníkovú zónu pozdĺž ukrajinskej hranice. Dodal, že USA pracujú na tom, aby Kyjevu poskytli vybavenie, prístroje a zbrane na obranu.

Kirby uviedol, že Spojené štáty túto ofenzívu očakávali a že Rusko sa na ňu pripravovalo počas dlhého odkladu schválenia novej pomoci pre Ukrajinu v americkom Kongrese.

Americký prezident Joe Biden v piatok súhlasil s novým vojenským balíkom pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov (371 miliónov eur).