Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Biely dom otvoril nový úrad pre prípravu na možné pandémie

Na archívnej snímke Biely dom vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Nový úrad podľa Bieleho domu prevezme povinnosti súčasných poradných skupín amerického prezidenta pre COVID-19 a opičích kiahní.

Washington 21. júla (TASR) - Biely dom v piatok otvoril nový úrad, ktorý má na starosti prípravu a reakciu na možné pandémie. Na jeho čele bude súčasný hlavný poradca armády v oblasti zdravotníctva generál Paul Friedrichs. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Nový úrad podľa Bieleho domu prevezme povinnosti súčasných poradných skupín amerického prezidenta pre COVID-19 a opičích kiahní. Bude mať na starosti viesť, koordinovať a uskutočňovať kroky v oblasti pripravenosti a reakcie na známe a neznáme biologické hrozby či patogény, ktoré by mohli viesť k pandémii alebo spôsobiť výrazné narušenia v oblasti verejného zdravia.

Friedrich oznámil, že prvým riaditeľom bude Fridrich. Ten je v súčasnosti špeciálnym poradcom prezidenta.

Biely dom mal v máji rozpustiť poradnú skupinu prezidenta pre pandémiu ochorenia COVID-19 po tom, ako bola ukončená mimoriadna situácia v spojitosti s koronavírusom. Americký prezident Joe Biden vlani v septembri vyjadril presvedčenie, že pandémia koronavírusu sa v USA skončila, píše AP.