Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 5. jún 2024Meniny má Laura
< sekcia Zahraničie

Biely dom potvrdil Zelenského stretnutie s Bidenom budúci týždeň

Na archívnej snímke americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Zelenskyj sa bude na návšteve usilovať o potvrdenie podpory Spojených štátov pre svoju krajinu vo vojne proti Rusku.

Washington 15. septembra (TASR) – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa budúci týždeň stretne vo Washingtone s prezidentom USA Joeom Bidenom. Správy amerických médií v piatok potvrdil Biely dom, informuje TASR podľa agentúry DPA.

Zelenskyj navštívi Washington po plánovanom prejave na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. Stretnutie s Bidenom, ako aj s členmi Kongresu USA sa uskutoční vo štvrtok 21. septembra.

"Bude to ich tretie stretnutie tu v Bielom dome, ktoré prichádza v kritickom okamihu," uviedol Bidenov poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan.

Zelenskyj sa bude na návšteve usilovať o potvrdenie podpory Spojených štátov pre svoju krajinu vo vojne proti Rusku. Biden a jeho demokrati aktuálne presadzujú ďalšiu vojenskú, hospodársku a humanitárnu pomoc pre Ukrajinu za viac ako 20 miliárd dolárov.

V americkom Senáte má Ukrajina od začiatku vojny širokú podporu oboch strán, v Snemovni reprezentantov však v poslednom čase vzrástla kritika pokračujúcej pomoci. V dolnej komore Kongresu majú tesnú väčšinu republikáni.

Zelenskyj naposledy navštívil Washington v decembri 2022. Stretol sa vtedy s Bidenom a vystúpil s prejavom pred oboma komorami Kongresu. Spojené štáty dosiaľ poskytli alebo prisľúbili Ukrajine vo vojne rozpútanej Ruskom pomoc za viac ako 70 miliárd dolárov.