Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Biely dom sa dištancoval od obvinení voči Trumpovmu volebnému štábu

Na snímke Biely dom vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová v pondelkovom vyhlásení uviedla, že prezident Donald Trump nemá nič spoločné so žalobou voči bývalému šéfovi svojho volebného štábu Paulovi Manafortovi.

Washington 30. októbra (TASR) - Biely dom sa v pondelok dištancoval od obvinení voči bývalému členovi volebného štábu Donalda Trumpa, jeho bývalému obchodnému partnerovi, ako aj od priznania ďalšieho spolupracovníka prezidentovho predvolebného štábu, informovali agentúry AP a DPA.

Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová v pondelkovom vyhlásení uviedla, že prezident Donald Trump nemá nič spoločné so žalobou voči bývalému šéfovi svojho volebného štábu Paulovi Manafortovi.

Sandersová trvala na tom, že obvinenia voči bývalému šéfovi Trumpovej kampane Manafortovi a bývalému Trumpovmu obchodnému partnerovi Rickovi Gatesovi za obchody na Ukrajine a prácu pre jej bývalého prezidenta Viktora Janukovyča s Trumpom nesúvisia.

Väčšina z činností, s ktorými súvisia obvinenia voči Manafortovi a Gatesovi, sa odohrala pred prezidentskou kampaňou v roku 2016, zdôraznila.

Hovorkyňa Bieleho domu ďalej zľahčila pozíciu bývalého zahraničnopolitického poradcu Trumpovho tímu Georgea Papadopoulosa, ktorý sa priznal ku klamlivej výpovedi pred vyšetrovateľmi ohľadne vlastných kontaktov s Rusmi. Sandersová zdôraznila, že Papadopoulos bol iba "dobrovoľníkom" a nie členom volebného tímu.

Bývalý šéf Trumpovej volebnej kampane Manafort i bývalý Trumpov obchodný partner Gates vypovedali v pondelok pred federálnym sudcom vo Washingtone a uviedli, že sú nevinní. Výpoveď sa konala po ich zadržaní v súvislosti s obvineniami zo sprisahania voči Spojeným štátom a ďalších trestných činov.

Manaforta a Gatesa obvinili v 12 bodoch obžaloby okrem iného zo sprisahania, prania špinavých peňazí a falošných alebo zavádzajúcich výpovedí.