Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Biely dom: USA nepošlú vojakov bojovať na Ukrajinu

Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Biden sa v utorok stretol s poprednými predstaviteľmi demokratov i republikánov v Kongrese.

Washington 27. februára (TASR) - Spojené štáty nepošlú svojich vojakov bojovať na Ukrajinu, uviedol v utorok Biely dom. Prezident Joe Biden americký Kongres zároveň upozornil, že zlyhanie pri hlasovaní o vojenskej pomoci pre Ukrajinu bude mať hrozné následky. TASR správu prevzala z agentúra AFP a Reuters.

"Prezident Biden dal jasne najavo, že USA nepošlú vojakov bojovať na Ukrajinu," uviedla hovorkyňa americkej Národnej bezpečnostnej rady Adrienne Watsonová. Prezident je podľa jej slov presvedčený, že cesta k víťazstvu pre americký Kongres spočíva v schválení vojenskej pomoci, aby ukrajinskí vojaci mali zbrane a strelivo potrebné na obranu proti ruskej invázii.

Vojenskú pomoc pre Kyjev blokujú v Snemovni reprezentantov USA konzervatívni republikáni, podporovaní exprezidentom Donaldom Trumpom. Ukrajine medzičasom dochádza vojenský personál aj munícia, predovšetkým pre delostrelectvo. V posledných týždňoch sa musela stiahnuť z niektorých pozícií na fronte.

Biden sa v utorok stretol s poprednými predstaviteľmi demokratov i republikánov v Kongrese. Cieľom bolo zabrániť hroziacemu zastaveniu financovania niektorých vládnych inštitúcií a vyzvať zákonodarcov, aby odobrili balíček pomoci pre Ukrajinu a Izrael.

Navrhovaný balík vojenskej pomoci zahŕňa aj podporu Ukrajine vo výške 60 miliárd dolárov. Zdroje financovania pre štyri vládne úrady sa minú o polnoci v noci na piatok.