Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Biely dom zachraňuje situáciu: USA nevyhlásili vojnu Severnej Kórei

Na archívnej snímke Biely dom vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Severná Kórea obvinila Spojené štáty z vyhlásenia vojny už v vlani v júli, keď Washington prvýkrát uvalil sankcie priamo na vodcu KĽDR Kim Čong-una.

Washington 25. septembra (TASR) - Spojené štáty "nevyhlásili vojnu Severnej Kórei". Týmito slovami reagoval Biely dom na dnešné vyjadrenie šéfa severokórejskej diplomacie.

"Nevyhlásili sme vojnu Severnej Kórei a úprimne povedané, toto tvrdenie je absurdné,"
uviedla na tlačovej konferencii hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová, ktorú citovala agentúra DPA.

Minister zahraničných vecí KĽDR Ri Jong-ho predtým novinárom v New Yorku povedal, že víkendové slová amerického prezidenta Donalda Trumpa na adresu Severnej Kórey boli jasným vyhlásením vojny.

Pchjongjang si preto podľa neho vyhradzuje právo podniknúť opatrenia na vlastnú sebaobranu. Medzi ne podľa Ri Jong-hoa patrí aj "právo zostreliť americké strategické bombardéry, aj keby ešte neprekročili hranice vzdušného priestoru KĽDR".

Minister tým reagoval na sobotňajší tweet Donalda Trumpa, v ktorom napísal, že severokórejský vodca Kim Čong-un ani neho šéf diplomacie "už veľmi dlho nevydržia".

Sandersová sa dnes vyjadrila aj k hrozbe severokórejského ministra ohľadne možného zostreľovania amerických bombardérov, ktoré sa priblížia k vzdušnému priestoru KĽDR. Zdôraznila, že nikto nemá oprávnenie zostreľovať lietadlá inej krajiny, ktoré sa pohybujú v medzinárodnom vzdušnom priestore.

Severná Kórea obvinila Spojené štáty z vyhlásenia vojny už v vlani v júli, keď Washington prvýkrát uvalil sankcie priamo na vodcu KĽDR Kim Čong-una.