Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Biely dom:Máme dôkazy, že Izrael nestojí za útokom na nemocnicu v Gaze

Na snímke telá obetí útoku v nemocnici 17. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Joe Biden počas návštevy Izraela uviedol, že dáta, ktoré mu poskytlo americké ministerstvo obrany, potvrdzujú, že za útok na nemocnicu v pásme Gazy sú zodpovední palestínski militanti.

Washington 18. októbra (TASR) - Izrael podľa Bieleho domu nenesie vinu za utorkový raketový útok na nemocnicu v pásme Gazy, pri ktorom zahynuli stovky ľudí. Dokazujú to americké spravodajské informácie vychádzajúce z družicových záberov a zachytenej komunikácie, vyhlásila v stredu hovorkyňa Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Adrienne Watsonová. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Hoci naďalej zhromažďujeme informácie, podľa nášho terajšieho hodnotenia na základe analýzy družicových snímok, zachytených informácií a informácií z otvorených zdrojov Izrael nie je zodpovedný za utorkovú explóziu v nemocnici v pásme Gazy," povedala Watsonová.

Americký prezident Joe Biden predtým počas návštevy Izraela uviedol, že "dáta," ktoré mu poskytlo americké ministerstvo obrany, potvrdzujú, že za útok na nemocnicu v pásme Gazy sú zodpovední palestínski militanti, nie Izrael.

"Hlboko ma zarmútil a pobúril včerajší útok na nemocnicu v Gaze," povedal Biden o útoku, pri ktorom zomrelo 471 ľudí a ďalších 324 bolo zranených. "Na základe toho, čo som videl, sa zdá, že za útokom stojí ten druhý tím, nie vy," povedal Biden izraelskému premiérovi Benajminovi Netanjauhovi počas stretnutia v Tel Avive.