Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

POTVRDENÉ: Nemci opäť kontrolujú hranice. Zastavili vlaky do Rakúska

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Maďarský premiér krok Nemecka privítal. Upozornil však, že toto by mal byť iba prvý krok, lebo čo najskôr treba začať chrániť aj hranice Grécka.

Berlín/Viedeň 13. septembra (TASR) -Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziére dnes oznámil, že Nemecko zaviedlo dočasné hraničné kontroly na rakúskej hranici, v snahe znížiť počet uchádzačov o azyl prichádzajúcich do krajiny.



"V tejto chvíli Nemecko dočasne znova zavádza hraničné kontroly na vnútorných hraniciach Európskej únie. Stredobodom kontrol budú najprv hranice s Rakúskom," vysvetlil šéf rezortu vnútra, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

"Cieľom týchto opatrení je obmedziť súčasné prílevy migrantov do Nemecka a vrátiť sa k riadnym postupom, aké majú platiť pri vstupe ľudí do krajiny," povedal de Maiziére.

Dodal, že opatrenia sú potrebné aj z bezpečnostných dôvodov.

Informáciu priniesol Bild

Nemecká vláda chce dočasne znovu zaviesť hraničné kontroly, a to v reakcii na utečeneckú krízu - tento krok však poruší Schengenskú dohodu Európskej únie, na základe ktorej platia otvorené hranice. Informáciu dnes priniesol nemecký denník Bild.

Denník napísal, že opatrenie postihne predovšetkým nemecké hranice s Rakúskom.

Len na železničnú stanicu v bavorskom Mníchove dorazilo v sobotu celkovo 12.200 utečencov a do dnešného večera 4500. Bavorské úrady uviedli, že od konca augusta ich pricestovalo celkovo 63.000.

Mnohí utečenci museli spať na tenkých podložkách. Predstavitelia Mníchova totiž povedali, že mesto je už plné, a žiadali pomoc od iných mestských samospráv.

Bild citoval bezpečnostné zdroje, ktoré uviedli, že vláda v nemeckej spolkovej krajine Bavorsko požiadala spolkovú, teda federálnu políciu, aby do Bavorska poslala 2100 príslušníkov na pomoc pri zabezpečení hranice.

Ľudia utekajúci pred vojnou a chudobou v Sýrii a ďalších oblastiach Blízkeho východu aj Afriky prúdia v posledných týždňoch práve do Nemecka. Polícia uviedla, že od sobotňajšieho rána do dnešného popoludnia prišlo do nemeckého mesta Mníchov približne 16.000 migrantov.

Nemecký minister vyzval všetky členské štáty EÚ, aby v budúcnosti dodržiavali "Dublinské pravidlá", a dodal: "To znamená, že zodpovedný členský štát nielenže zaregistruje žiadateľov o azyl, ale takisto vykoná azylovú procedúru."

De Maiziére vyhlásil, že utečenci musia prijať, že si jednoducho nemôžu vybrať členskú krajinu EÚ, ktorá ich bude chrániť - a zdôraznil, že to nebude možné ani vtedy, keď sa zavedie európsky systém na ich prerozdeľovanie do krajín.

"Tento krok už bol nutný. Tú obrovskú ochotu pomôcť, ktorú Nemecko prejavilo v posledných týždňoch - riadni zamestnanci a obzvlášť mnoho tisíc dobrovoľníkov - nemožno toľko prepínať," dodal minister vnútra.

Takisto povedal, že zavedenie hraničných kontrol, ktoré Nemecko konzultovalo spolu s Rakúskom, zrejme obmedzí premávku a železničnú dopravu.

Rakúska železničná spoločnosť už oznámila, že dnes pozastavila svoje vlakové linky do Nemecka, a to na požiadanie nemeckej železničnej spoločnosti.

Nemecko a Rakúsko sa pred týždňom dohodli, že vpustia na svoje územie migrantov, ktorí sa zhromaždili v Maďarsku. Obe krajiny vtedy zdôraznili, že ide o jednorazový krok na zmiernenie núdzovej situácie. Prílev migrantov a utečencov však stále pokračuje a nemeckí predstavitelia cez víkend vyhlásili, že tempo prichádzajúcich ľudí preťažuje možnosti krajiny poskytnúť im útočisko.

Nemecký minister dopravy Alexander Dobrindt dnes už skôr upozornil, že jeho krajina narazila pri prijímaní utečencov na svoje limity. "Hranice zaťažiteľnosti sú dosiahnuté..." vyhlásil v Berlíne. "Bude nám trvať dlho, kým dáme už existujúcu ťažkú situáciu do poriadku. Teraz sú potrebné účinné opatrenia na zastavenie prílevu," citovala ho agentúra DPA.

Dôležitý signál pre svet

Bavorský premiér Horst Seehofer dnes vyhlásil, že rozhodnutie Nemecka zaviesť kontroly na hraniciach s Rakúskom je "dôležitým signálom" pre zvyšok sveta, ako aj pre Nemcov znepokojených neprestávajúcim prílevom utečencov.

Na tlačovej konferencii v Mníchove Seehofer - ktorý zároveň vedie CSU, teda sesterskú stranu konzervatívcov kancelárky Angely Merkelovej - povedal, že koaliční lídri v Berlíne sa jednomyseľne dohodli na zavedení kontrol v sobotu počas telefonickej konferencie.

Seehofer takisto žiadal dvojnásobok milióna eur, ktorý nemecká vláda vyčlenila tento rok na pomoc spolkovým krajinám a obciam i mestám pri riešení utečeneckej vlny. Seehofer povedal, že situácia sa "od minulotýždňovej dohody o financovaní dramaticky zmenila".

Horst Seehofer a Angela Merkelová
Foto: TASR/AP Photo


Orbán krok Nemecka privítal

Maďarský premiér Viktor Orbán privítal, že Nemecko dnes zaviedlo dočasné hraničné kontroly. Pre nemecký denník Bild premiér povedal, že toto opatrenie je potrebné na ochranu nemeckých a európskych hodnôt.

"Máme veľké pochopenie pre rozhodnutie Nemecka a chcem vyjadriť našu solidaritu," uviedol Orbán v interview, ktoré má vyjsť v pondelkovom vydaní denníka, ako informovala tlačová agentúra Reuters.

Maďarský líder však upozornil, že toto by mal byť iba prvý krok, lebo čo najskôr treba začať chrániť aj hranice Grécka.

Európa zažíva toto leto obrovský prílev utečencov a migrantov, ktorí unikajú pred vojnou alebo chudobou na Blízkom východe, v Afrike a ďalších častiach sveta.


Na snímke premiér Maďarska Viktor Orbán počas tlačovej konferencie po mimoriadnom summite V4 k aktuálnej migračnej kríze v Európe v Prahe v piatok 4. septembra 2015.
Foto: TASR/Martin Baumann


Maďarsko takisto trpí náporom migrantov a utečencov. Dnes podvečer citovala agentúra AP maďarskú políciu, ktorá uviedla, že za posledných 24 hodín prešlo hranicu so Srbskom 4330 ľudí, či je o 700 viac bež predchádzajúci jednodňový rekord. Tento rok už prešlo zo Srbska cez Maďarsko vyše 175.000 migrantov, ktorí potom smerovali ďalej do západnej Európy.

Maďarsko už skôr oznámilo, že od utorka 15. septembra zatvorí svoje južné hranice so Srbskom. A každému, kto vstúpi na územie krajiny nelegálne, budú hroziť tri roky väzenia. Okrem toho Maďarsko stavia 174-kilometrový plot navrchu so žiletkovým drôtom. Vláda takisto plánuje rozmiestniť viac ako 3000 vojakov na pomoc pohraničnej polície, ale parlament o tom ešte nehlasoval.

Pozorovatelia predpovedajú, že väčšina utečencov na balkánskej trase bude potom cestovať zo srbskej metropoly Belehrad na hranicu s Chorvátskom, ďalej cez Záhreb na hranicu so Slovinskom a odtiaľ do Rakúska.

Alternatívy cez Macedónsko, Kosovo a Bosnu; cez Srbsko a Bosnu; alebo cez severné Grécko a Albánsko do južného Talianska sa pokladajú za menej lákavé, napísala tlačová agentúra DPA.

Nemecko má podporu Bruselu

Európska komisia (EK) oznámila, že Nemecko malo zákonné oprávnenie znovu dnes zaviesť hraničné kontroly, predovšetkým na rakúskej hranici. EK tiež dodala, že to len poukazuje na nutnosť, aby sa štáty Európskej únie dohodli na spoločnom prístupe k utečencom.

"Dočasné znovuzavedenie hraničných kontrol medzi členskými štátmi je výnimočnou možnosťou, ktorú jasne predvídal a ktorú zahŕňa Schengenský pohraničný kódex, a to v prípade krízovej situácie," uviedla EK vo vyhlásení, citovanom tlačovou agentúrou Reuters.

"Súčasná situácia v Nemecku je podľa všetkého práve tou situáciou, ktorej sa spomínané pravidlá týkajú," dodala EK.

Komisia v Bruseli tiež uviedla, že bude situáciu sledovať a cieľom bude návrat do normálnej situácie bez hraničných kontrol medzi členskými štátmi Schengenského priestoru.

"Dnešné rozhodnutie Nemecka zdôrazňuje nutnosť, aby sa členské štáty EÚ dohodli na opatreniach, ktoré navrhla Európska komisia na zvládnutie utečeneckej krízy," napísala EK vo vyhlásení.

Predseda EK Jean-Claude Juncker, ktorý sa krátko pred zverejnením rozhodnutia nemeckej vlády rozprával s kancelárkou Angelou Merkelovou, vytváral nátlak na neochotné východoeurópske vlády podporiť návrhy komisie. Nemecko ich podporuje a spočívajú v tom, že uchádzačov o azyl si medzi sebou rozdelia krajiny po celej EÚ.




Juncker sa dnes telefonicky rozprával tiež s maďarským, českým a slovenským premiérom a snažil sa prelomiť ich kolektívny odpor voči jeho plánu. V pondelok sa majú totiž v Bruseli stretnúť ministri vnútra EÚ a budú diskutovať o Junckerovom návrhu na prerozdelenie utečencov.



Spomínaní východoeurópski lídri nesúhlasia s povinnými kvótami a argumentujú, že ich krajiny nemôžu prijať veľké počty prisťahovalcov. EÚ, Nemecko a ďalší predstavitelia na týchto lídrov zvyknú vytvárať nátlak aj varovaniami, že ak sa nebude realizovať pevný spoločný plán týkajúci sa migrantov, môže to rozvrátiť schengenský systém otvorených hraníc - a práve ten si v bývalých komunistických krajinách obzvlášť cenia.

"Slobodný pohyb ľudí na základe Schengenskej dohody je jedinečným symbolom zjednotenia Európy," napísala EK vo vyhlásení.

"Druhou stranou mince je však to, že je lepšia spoločná správa našich vonkajších hraníc a väčšia solidarita pri zvládaní utečeneckej krízy. Práve preto je pondelňajšie mimoriadne stretnutie ministrov vnútra EÚ také dôležité. Teraz potrebujeme rýchly pokrok ohľadne návrhov komisie," dodal výkonný orgán EÚ.

Ilustračná snímka
Foto: TASR/AP