Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Bild: Nemecko pozastavilo zbrojné projekty s Tureckom

Sigmar Gabriel. Foto: TASR/AP

Medzi Ankarou a Berlínom eskaluje v týchto dňoch napätie pre prípad ľudskoprávnych aktivistov z tureckej pobočky Amnesty International, ktorých 5. júla zadržali na ostrove Büyükada.

Berlín 21. júla (TASR) - Nemecko pozastavilo svoje dohody o dodávkach zbraní ako aj všetky zbrojné projekty s Tureckom. Opatrenie sa týka ako pripravovaných, tak aj prebiehajúcich projektov, uviedol vo štvrtok s odvolaním sa na zdroje z prostredia nemeckej vlády denník Bild. Samotná vláda však správu komentovať odmietla.

Keďže obe krajiny sú členmi NATO, dodávky zbraní z Nemecka do Turecka sa v minulosti zaobišli bez závažnejších problémov, pripomína agentúra Reuters.

Medzi Ankarou a Berlínom eskaluje v týchto dňoch napätie pre prípad ľudskoprávnych aktivistov z tureckej pobočky Amnesty International (AI), ktorých 5. júla zadržali na ostrove Büyükada neďaleko Istanbulu a medzi ktorými bol aj nemecký občan Peter Steudtner.

Nemecká vláda v súvislosti s touto kauzou varovala vo štvrtok svojich občanov pred cestovaním do Turecka, pretože im tam hrozí zatknutie. Na mimoriadnej tlačovej konferencii v Berlíne to uviedol nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel, ktorý zároveň vyjadril pochybnosti o tom, či môže nemecká vláda bez prítomnosti "právnej istoty" naďalej ručiť za investície nemeckých podnikov v Turecku.

Istanbulský súd v utorok rozhodol, že šesť ľudskoprávnych aktivistov vrátane šéfky tureckej pobočky AI bude vo vyšetrovacej väzbe až do procesu. Idil Eserovú a päť ďalších osôb vrátane dvoch zahraničných lektorov zo Švédska a Nemecka a ich tureckých kolegov obvinili z podpory bližšie nešpecifikovanej teroristickej organizácie.

Schäuble prirovnal Turecko k bývalému komunistickému Východnému Nemecku



Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble prirovnal dnes Turecko k bývalému komunistickému Východnému Nemecku v reakcii na zadržanie niekoľkých ľudskoprávnych aktivistov tureckými orgánmi.

Schäuble pre dnešné vydanie nemeckého denníka Bild povedal, že Turecko teraz svojvoľne zadržiava ľudí a nedodržiava ani len minimálne konzulárne štandardy. "Pripomína mi to, ako veci fungovali vo východnom Nemecku. Každý, kto tam cestoval, vedel, že pokiaľ sa mu tam niečo stane, nikto mu nepomôže," povedal Schäuble.

Dodal, že pokiaľ Ankara neprestane hrať "hry", bude musieť Nemecko hovoriť ľuďom, že do Turecka "cestujú na vlastnú zodpovednosť".

Turecký premiér vyzval na zmiernenie napätia vo vzťahoch s Nemeckom



Turecký premiér Binali Yildirim si želá, aby došlo k náprave vzťahov Ankary s Nemeckom, pričom obe strany vyzval, aby sa voči sebe správali s rozvahou. Yildirim dnes podľa agentúry DPA tiež povedal, že z ďalšieho ochladzovania vzťahov by nemala úžitok ani jedna krajina a dodal, že bilaterálne vzťahy Turecka a Nemecka siahajú až do čias druhej svetovej vojny.

Yildirim zároveň uviedol, že v Turecku neboli prešetrované nijaké nemecké firmy, čím reagoval na správy viacerých nemeckých médií, že takéto vyšetrovanie sa vedie v súvislosti s údajným podozrením z podpory terorizmu.

Správy o vyšetrovaní nemeckých firiem pôsobiacich v Turecku poprel aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Dodal, že turecké súdnictvo je omnoho nezávislejšie než nemecké.