Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Bin Ládin údajne túžil po zavraždení Obamu i šéfa CIA Petraeusa

Usáma bin Ládin Foto: TASR/AP

Podľa niekdajšieho predstaviteľa administratívy prezidenta Baracka Obamu tento terorista sníval o ďalšom veľkolepom útoku na Spojené štáty, podobnom tomu z 11. septembra 2001.

Washington 1. mája (TASR) - Vodca al-Káidy Usáma bin Ládin sa chcel dožiť dňa, keď budú zavraždení americký prezident Barack Obama i generál David Petraeus, súčasný riaditeľ CIA, povedal dnes v relácii Today televíznej stanice NBC bývalý riaditeľ Národného protiteroristického centra (NCTC) Michael Leiter.

Niekdajší predstaviteľ administratívy prezidenta Baracka Obamu však zdôraznil, že si nikdy nemyslel, že by práve toto bola najvyššia bin Ládinova priorita - podľa neho tento terorista sníval o ďalšom veľkolepom útoku na Spojené štáty, podobnom tomu z 11. septembra 2001.

Na otázku, či bin Ládinov úmysel vidieť Obamu zavraždeného, bol viac-menej len "zbožným želaním" než jeho skutočným zámerom, Leiter odpovedal, že áno.

Michael Leiter odstúpil z postu riaditeľa NCTC s platnosťou k 8. júlu 2011. Spolu so šéfom Bieleho domu Barackom Obamom, viceprezidentom Joeom Bidenom a ministerkou zahraničných vecí Hillary Clintonovou monitoroval priebeh americkej operácie, v rámci ktorej bol Usáma bin Ládin vo svojom opevnenom útočisku v Pakistane vlani 2. mája fyzicky zlikvidovaný.