Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Blinken a Wang I dosiahli konsenzus o zlepšovaní vzťahov

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vpravo) pózuje so svojim čínskym rezortným partnerom Wangom I počas ich stretnutia v Nusa Dua na indonézskom ostrove Bali 9. júla 2022. Foto: TASR/AP

Dohodli sa tiež na posilnení spolupráce v súvislosti s klimatickými zmenami a verejného zdravia, cituje AFP.

Peking 9. júla (TASR) - Čínsky minister zahraničných vecí Wang I a jeho americký náprotivok Antony Blinken v sobotu dosiahli "konsenzus" o zlepšení vzájomných väzieb, uviedol vo vyhlásení čínsky rezort diplomacie. Informovala o tom agentúra AFP.

K stretnutiu došlo deň po ministerskej schôdzke krajín G20 na indonézskom ostrove Bali.

Obe strany na základe reciprocity a vzájomného prospechu dosiahli konsenzus o podpore konzultácie spoločnej čínsko-americkej pracovnej skupiny s cieľom dosiahnuť viac výsledkov, dodalo čínske ministerstvo zahraničných vecí.

Dohodli sa tiež na posilnení spolupráce v súvislosti s klimatickými zmenami a verejného zdravia, cituje AFP.

"Obe strany veria, že tento dialóg je vecný a konštruktívny a pomôže posilniť vzájomné porozumenie, znížiť mieru nedorozumenia a nesprávnych úsudkov," dodal vo vyhlásení čínsky rezort diplomacie.

"Napriek zložitosti nášho vzťahu môžem s istotou povedať, že naše delegácie považovali dnešné diskusie za užitočné, úprimné a konštruktívne," povedal Blinken po nezvyčajne dlhom - až päťhodinovom - rokovaní s čínskym ministrom zahraničných vecí.

Vyjadril však obavy v súvislosti s niektorými otázkami vrátane Taiwanu, Hongkongu, ľudských práv či Ukrajiny.