Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Blinken: Pracujeme na dohode o dodávke stíhačiek z Poľska na Ukrajinu

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken hovorí počas tlačovej konferencie s moldavskou prezidentkou Maiou Sandu v prezidentskom paláci v Kišiňove, Moldavsko, v nedeľu 6. marca 2022. Foto: TASR/AP

Neviem vám povedať konkrétny časový horizont, ale môžem povedať, že na tom pracujeme veľmi, veľmi aktívne, povedal Blinken.

Kišiňov 6. marca (TASR) - Spojené štáty intenzívne pracujú na dosiahnutí dohody s Poľskom o dodávkach bojových lietadiel pre ukrajinskú armádu, povedal v nedeľu amerických minister zahraničných vecí Antony Blinken počas svojej pracovnej návštevy Moldavska. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Neviem vám povedať konkrétny časový horizont, ale môžem povedať, že na tom pracujeme veľmi, veľmi aktívne," povedal Blinken novinárom v Moldavsku.

Viaceré americké médiá v sobotu uviedli, že americkí predstavitelia im povedali o možnej dohode, v rámci ktorej by Poľsko poslalo Ukrajine stíhačky sovietskej výroby výmenou za americké stíhačky typu F-16 od Washingtonu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj žiada od východoeurópskych krajín, aby Ukrajine dodali svoje ruské stíhačky, na ktoré sú ukrajinskí vojenskí piloti zvyknutí, pripomína AFP.

Washington minulý týždeň schválil vojenskú pomoc pre Ukrajinu v hodnote 350 miliónov dolárov.