Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Blinken kritizoval rozhodnutie Izraela zlegalizovať osady

Minister zahraničných vecí USA Antony Blinken, 8. februára 2023. Foto: TASR/AP

Jeho vyjadrenie označila AFP za netradičné, pretože bolo vydané ako vyhlásenie v Blinkenovom mene a nešlo o vyjadrenie hovorcu.

Washington 14. februára (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok kritizoval Izrael za jeho kroky smerom k rozširovaniu osídlení na okupovanom Západnom brehu Jordánu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Blinken vo vyhlásení vyjadril "hlboké znepokojenie" s nedeľňajším rozhodnutím Izraela zlegalizovať deväť nepovolených židovských osád v Predjordánsku i s údajnými plánmi pokračovať s výstavbou 10.000 obytných jednotiek.

"Rovnako ako predchádzajúce vlády - demokratické i republikánske - sme rázne proti takýmto jednostranným opatreniam, ktoré prehlbujú napätie a oslabujú vyhliadky na dosiahnutie dohody na úrovni dvoch štátov," dodal Blinken.

Jeho vyjadrenie označila AFP za netradičné, pretože bolo vydané ako vyhlásenie v Blinkenovom mene a nešlo o vyjadrenie hovorcu.

Americký minister zahraničných vecí navštívil koncom januára Izrael i palestínske územia a jasne vtedy varoval pred rozširovaním izraelských území, pripomína AFP. Takisto žiadal "upokojenie a deeskaláciu" napätia medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi.

AFP vtedy pripomenula, že Izrael sa v čase Blinkenovej návštevy spamätával z útoku, pri ktorom v piatok 27. januára v anektovanom východnom Jeruzaleme zahynulo sedem civilistov. Deň pred tým si zasa razia izraelských bezpečnostných zložiek na okupovanom Západnom brehu vyžiadala celkovo desať palestínskych obetí. Po týchto násilných činoch hlásili v regióne aj ďalšie útoky so zranenými i obeťami na životoch.