Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Blinken navštívi Bahrajn, stretne sa s kráľom

Na snímke minister zahraničných vecí USA Antony Blinken. Foto: TASR/AP

V Bahrajne je umiestnená Piata flotila námorných síl USA a ide o kľúčového partnera Washingtonu.

Tel Aviv 10. januára (TASR) - Minister zahraničných vecí USA Antony Blinken v rámci najnovšej návštevy Blízkeho východu v stredu pricestuje do Bahrajnu. S odvolaním sa na predstaviteľa americkej diplomacie o tom informovala agentúra AFP, píše TASR.

Blinken po stretnutí s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom v meste Ramalláh na okupovanom Západnom brehu Jordánu bude v Bahrajne rokovať s kráľom Hamadom ibn Ísá bin Salmánom Chalífom. Diskutovať budú o zabránení regionálnej eskalácii vojny Izraela s militantným hnutím Hamas.

V Bahrajne je umiestnená Piata flotila námorných síl USA a ide o kľúčového partnera Washingtonu.

Šéf americkej diplomacie je na blízkovýchodnom turné s cieľom dosiahnuť zníženie napätia v súvislosti s konfliktom v Pásme Gazy.

Blinken v utorok v Izraeli rokoval s izraelskými predstaviteľmi vrátane premiéra Benjamina Netanjahua. Následne informoval, že Izrael súhlasil s novým plánom, podľa ktorého OSN vykoná na severe palestínskeho Pásma Gazy hodnotiacu misiu na posúdenie bezpečnosti návratu vysídlených Palestínčanov.

Blinken uznal, že boj s Hamasom, ktorý sa kryje civilistami v školách a nemocniciach, je pre Izrael "neuveriteľne náročný". Upozornil však, že daň, ktorú za to platia obyvatelia Gazy a najmä deti v podobe obetí na životoch, je privysoká.