Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Blinken oficiálne prevzal dokumenty a privítal Švédsko v NATO

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Foto: TASR/AP

Švédsko si podalo prihlášku do NATO ešte predvlani spolu s Fínskom po ruskej invázii na Ukrajinu.

Washington 7. marca (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok prevzal od švédskeho premiéra Ulfa Kristerssona dokumenty o pristúpení Švédska do Severoatlantickej aliancie. Následne tento severský štát oficiálne privítal ako jej 32. člena. Informuje o tom TASR.

"Na dobré veci sa čaká," povedal s úsmevom Blinken pri preberaní prístupových dokumentov, na ktorom bol prítomný aj švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström. Švédsko si podalo prihlášku do NATO ešte predvlani spolu s Fínskom po ruskej invázii na Ukrajinu. Fínsko vstúpilo do Aliancie už vlani na jar, ale Švédsko muselo čakať na schválenie svojho členstva Tureckom a Maďarskom.

"Toto je historický okamih pre Švédsko aj pre Alianciu. Je to historický moment pre transatlantické vzťahy. NATO je teraz silnejšie a väčšie než kedykoľvek predtým," povedal Blinken. Podľa neho je vstup Švédska do NATO ako reakcia na ruskú vojenskú agresiu na Ukrajine "strategickým debaklom" ruského prezidenta Vladimira Putina.

Kristersson označil vstup doteraz neutrálneho Švédska do NATO za "víťazstvo slobody".

"Švédsko učinilo slobodnú, demokratickú, zvrchovanú a jednotnú voľbu vstúpiť do NATO," povedal vo svojom príhovore Kristersson.

O vstupe Švédska do NATO 7. marca hovoril ako o historickom dni aj generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg. "Švédsko teraz zaujme svoje oprávnené miesto za stolom NATO a bude mať rovnocenný hlas pri formovaní politiky a rozhodnutí NATO," zdôraznil Stoltenberg.

Biely dom vo svojom vyhlásení uviedol, že vstup Švédska do NATO zvýši bezpečnosť Spojených štátov a ich spojencov. "NATO je najsilnejšou obrannou alianciou v dejinách sveta a v súčasnosti je kľúčové na zaistenie bezpečnosti našich občanov tak, ako tomu bolo aj pred 75 rokmi, keď táto naša aliancia vznikala na rozvalinách druhej svetovej vojny," vyhlásil Biely dom.

Švédsky premiér podľa agentúry AP ešte v priebehu štvrtka navštívi Biely dom a má byť aj čestným hosťom prednesenia správy o stave únie v podaní amerického prezidenta Joea Bidena na večernom zasadnutí oboch komôr Kongresu. Vlajku Švédska vztýčia na pôde centrály NATO v Bruseli v pondelok.