Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Zahraničie

Blinken pricestoval na neohlásenú návštevu Kyjeva potvrdiť podporu USA

Šéf americkej diplomacie Antony Blinken (tretí zľava), ktorý pricestoval na neohlásenú návštevu Ukrajiny, kráča po nástupišti na železničnej stanici v Kyjeve v pondelok 13. mája 2024. Foto: TASR/AP

Ide už o Blinkenovu štvrtú návštevu Kyjeva od začiatku ruskej invázie vo februári 2022.

Kyjev 14. mája (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v utorok pricestoval do Kyjeva na vopred neohlásenú návštevu Ukrajiny, informuje TASR podľa agentúry AFP.

"Vrátil som sa dnes do Kyjeva, aby som potvrdil našu neotrasiteľnú podporu pre Ukrajinu, brániacu svoju slobodu voči ruskej agresii," napísal Blinken na sociálnej sieti X.

Ide už o Blinkenovu štvrtú návštevu Kyjeva od začiatku ruskej invázie vo februári 2022. V utorok sa má v hlavnom meste Ukrajiny stretnúť s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom či predstaviteľmi občianskej spoločnosti.

Vysokopostavený predstaviteľ USA, ktorý chcel zostať v anonymite, pre AFP uviedol, že utorková návšteva má byť pevným znamením ubezpečenia pre Ukrajincov, ktorý sa nachádzajú v "očividne" veľmi náročných situáciách v bojoch na východnom fronte i v spojitosti s ruskými cezhraničnými útokmi na mesto Charkov.

Blinken má podľa vyjadrení tohto zdroja v úmysle poskytnúť podrobnosti aj o tom, ako bude dodaná americká pomoc, ktorá má Ukrajine pomôcť ukrajinskej obrane a umožniť jej prevziať iniciatívu na bojisku.

Americký Kongres pred niekoľkými týždňami schválil nový balík pomoci pre Ukrajinu v hodnote 61 miliárd dolárov, ktorému však predchádzali niekoľkomesačné rokovania a nezhody.