Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Blinken: USA zrejme čoskoro oznámia ďalšiu pomoc pre Izrael

Na archívnej snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Foto: TASR/AP

Blinken, ktorý v nedeľu poskytol vyjadrenia viacerým americkým staniciam, hovoril o tom, že mohutný útok Hamasu mohol mať za cieľ narušiť pripravovanú diplomatickú dohodu Izraela a Saudskej Arábie.

Washington 8. októbra (TASR) – Spojené štáty skúmajú žiadosti o ďalšiu pomoc, ktoré dostali od Izraela, uviedol v nedeľu americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Oznámenie v tejto veci by podľa neho mohlo prísť ešte v priebehu dňa, informuje TASR s odvolaním sa na agentúru AP.

Prezident USA Joe Biden dal pokyn zaistiť, aby Spojené štáty poskytli Izraeli všetko, čo momentálne potrebuje na zvládnutie útokov palestínskeho militantného hnutia Hamas, uviedol Blinken pre televíziu CNN.

Blinken, ktorý v nedeľu poskytol vyjadrenia viacerým americkým staniciam, tiež hovoril o tom, že mohutný útok Hamasu mohol mať sčasti za cieľ narušiť pripravovanú diplomatickú dohodu Izraela a Saudskej Arábie.



"Neprekvapuje, že proti rozhovorom, proti tomu, aby Izrael normalizoval svoje vzťahy so susedmi a krajinami mimo regiónu, sú práve Hamas, Hizballáh a Irán. Preto je celkom možné, že jedným z motívov tohto útoku bola snaha zmariť aktivity zamerané na pokročenie v normalizácii," uviedol Blinken.

Washington má podľa ministra tiež správy o viacerých zabitých Američanoch i nezvestných občanoch USA, ktoré sa snaží overiť.