Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Blinken v rozhovore s Henrym naliehal na politickú tranzíciu na Haiti

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Foto: TASR/AP

Ozbrojené skupiny, ktoré ovládajú väčšinu územia Haiti, vyvolávajú chaos v hlavnom meste Port-au-Prince už od minulého štvrtka.

Washington 8. marca (TASR) - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok rokoval s haitským premiérom Arielom Henrym a požiadal ho o "naliehavú" politickú tranzíciu. Uviedol to vysokopostavený diplomat USA Brian Nichols. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Ozbrojené skupiny, ktoré ovládajú väčšinu územia Haiti, vyvolávajú chaos v hlavnom meste Port-au-Prince už od minulého štvrtka. Ich deklarovaným cieľom je zosadenie premiéra Henryho, ktorý vedenie krajiny prebral v roku 2021 po atentáte na prezidenta Jovenela Moiseho.

Blinken hovoril s Henrym o "naliehavej potrebe urýchliť prechod na širšiu a inkluzívnejšiu vládu už dnes", spresnil Nichols, ktorý je námestníkom Blinkena pre západnú hemisféru. Šéf diplomacie USA podľa neho naliehal na "potrebu inkluzívnejšej vlády, ktorá zahŕňa oveľa viac politických síl a má taký rozsah, aby previedla krajinu cez volebné obdobie".

Blinken hovoril aj s prezidentom Guyany Irfaanom Alim, ktorý stojí na čele karibského regionálneho bloku CARICOM, o !intenzívnej diplomacii" tohto zoskupenia pri riešení krízy na Haiti, cituje AFP.

Samotný haitský premiér, ktorý sa vracal z cesty v Keni, kde sa snažil zaistiť podporu pre policajnú misiu podporovanú OSN na pomoc stabilizovať Haiti, pristál v utorok na ostrove Portoriko, ktorý je americkým územím.

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk tento týždeň v stredu varoval, že situácia na Haiti, kde v dôsledku násilností gangov od začiatku roka zahynulo takmer 1200 ľudí, sa stala "neudržateľnou". Vyzval preto na urýchlené nasadenie medzinárodnej bezpečnostnej misie v tejto karibskej ostrovnej krajine.