Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Blinken: Vojenská spolupráca KĽDR a Ruska oslabuje mier vo svete

Na archívnej snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Foto: TASR/AP

Severokórejský vodca Kim Čong-un a ruský prezident Vladimir Putin sa mimoriadne stretli v polovici septembra.

Washington 25. septembra (TASR) - Vojenská spolupráca medzi Severnou Kóreou a Ruskom oslabuje mier vo svete, vyhlásil v pondelok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Zároveň potvrdil záväzok USA brániť Južnú Kóreu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Jonhap.

Blinken na fóre o spolupráci Južnej Kórey a USA povedal, že severokórejský vodca "Kim Čong-un svojou nedávnou návštevou Ruska ukázal, akú hrozbu predstavuje KĽDR pre bezpečnosť na celom svete". Washingtonu je však podľa Blinkenových slov odhodlaný Soul brániť. "Tento záväzok je neotrasiteľný", povedal a dodal, že (záväzok) sa začína prostredníctvom tzv. rozšíreného odstrašovania. To sa vzťahuje na povinnosť USA zmobilizovať všetky vojenské kapacity vrátane jadrových zbraní s cieľom brániť svojho spojenca v Južnej Ázii, píše Jonhap.

Severokórejský vodca Kim Čong-un a ruský prezident Vladimir Putin sa mimoriadne stretli v polovici septembra. Táto Kimova prvá oficiálna zahraničná pracovná cesta od vypuknutia pandémie COVID-19 vyvolala medzi západnými krajinami obavy, že Moskva a Pchjongjang sa navzájom dohodnú na dodávkach zbraní.

Predpokladá sa, že Moskva má záujem o nákup severokórejskej munície, aby mohla pokračovať v bojoch na Ukrajine, zatiaľ čo Pchjongjang chce od Ruska pomoc pri vývoji svojho raketového programu.