Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Blíži sa sté výročie vraždy cára, potomkovia plánujú stretnutie

Na snímke ľudia kráčajú okolo Zimného paláca v Petrohrade 11. marca 2017. Rusko si pripomína 100. výročie februárovej revolúcie, ktorá zvrhla cára Mikuláša II. Ukončila vládu Romanovcov, ktorí stáli na čele Ruska viac než 300 rokov. Moc neskôr po prevrate prevzali boľševici na čele s Vladimirom Iľjičom Leninom. Kremeľ si februárovú revolúciu spred 100 rokov oficiálne veľmi nepripomína. Foto: TASR

Romanovci zvažujú, že by navštívili Jekaterinburg v Sverdlovskej oblasti - mesto na Urale, kde v noci zo 16. na 17 júla 1918 boľševici postrieľali cársku rodinu.

Petrohrad 19. augusta (TASR) - Na budúci rok uplynie 100 rokov od zavraždenia posledného ruského cára Mikuláša II. a jeho rodiny. Pri tejto príležitosti sa na Urale v júli 2018 uskutočnia tzv. "Cárske dni". Na tamojšie podujatia plánujú zavítať aj potomkovia členov dynastie Romanovcov, ktorí v súčasnosti žijú v rôznych krajinách sveta, avizoval Paul Edward Kulikovskij, prapravnuk predposledného cára Alexandra III.

Romanovci zvažujú, že by navštívili Jekaterinburg v Sverdlovskej oblasti - mesto na Urale, kde v noci zo 16. na 17 júla 1918 boľševici postrieľali cársku rodinu. Takisto majú v pláne absolvovať púť na miesta spojené s tragickou kapitolou v dejinách cárskej rodiny, uviedol Kulikovskij v rozhovore pre agentúru TASS.

Podľa neho sa plánuje aj veľké zhromaždenie potomkov dynastie, a to buď v Moskve, alebo v Petrohrade. Ako dodal, bolo by pekné, ak by bola dovtedy dokončená rekonštrukcia Alexandrovského paláca v bývalej cárskej rezidencii Cárske selo pri Petrohrade. Romanovci by sa tak mohli zúčastniť na jeho otvorení, alebo ho len jednoducho navštíviť.

Alexandrovský palác bol najobľúbenejšou rezidenciou Mikuláša II. a žil tam dlhé roky po nástupe na trón, ale aj po svojej abdikácii vo februári 1917 až po internáciu v západosibírskom meste Toboľsk 1. augusta rovnakého roka.

Cárske dni sú každoročným podujatím v Jekaterinburgu, konajú sa v júli. Počas nich jekaterinburská eparchia ruskej pravoslávnej cirkvi usporadúva celý rad kultúrnych, hudobných a športových podujatí, ako aj bohoslužby venované zavraždenej cárskej rodine, ktorú cirkev v roku 2000 kanonizovala.

Podľa predbežných odhadov sa na Cárskych dňoch 2018 v Sverdlovskej oblasti očakáva účasť 70.000-100.000 pútnikov.