Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Blogera odsúdeného na trest smrti po zrušení verdiktu prepustili

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Muchajtíra zatkli v roku 2014 pre zverejnenie článku, v ktorom spochybňoval používanie náboženstva na legitimizáciu diskriminácie voči etnickým skupinám a kastám. Odsúdili ho na trest smrti.

Nouakchott 10. novembra (TASR) - Mauritánsky odvolací súd zrušil vo štvrtok rozsudok trestu smrti pre blogera Muhammada Šajcha Muchajtíra, ktorý dostal za to, že napísal článok spochybňujúci úlohu náboženstva v spoločnosti. Namiesto toho mu súd vymeral dvojročný trest väzenia. Keďže však Muchajtír už vo väzení strávil približne štyri roky, vo štvrtok ho prepustili, informovala agentúra DPA.

Muchajtír usvedčil odvolací súd z odpadlíctva a urážky proroka Mohameda, pričom mu nariadil zaplatiť pokutu vo výške 200 dolárov. Verdikt vyvolal obrovský rozruch v súdnej sieni, kde mnohí prítomní volali po blogerovej poprave. Nahnevané davy rozohnali slzotvorným plynom mauritánske bezpečnostné sily.

Muchajtíra zatkli v roku 2014 pre zverejnenie článku, v ktorom spochybňoval používanie náboženstva na legitimizáciu diskriminácie voči etnickým skupinám a kastám. V decembri 2014 ho odsúdili na trest smrti. Zmieneným článkom vyvolal v Mauritánii nevôľu a účastníci viacerých vtedajších verejných zhromaždení žiadali jeho popravu.

Proces s blogerom si zároveň vyslúžil odsúdenie zo strany medzinárodných ľudskoprávnych organizácií.

Drvivá väčšina z približne 4,3 milióna Mauritáncov je moslimského vierovyznania.