Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Boehner: Musíme schváliť zákon o ukončení masového zhromažďovania dát

John Boehner Foto: TASR/AP

Republikánsky predseda americkej Snemovne reprezentantov John Boehner o to vyzval dnes Senát.

Washington 21. mája (TASR) - Republikánsky predseda americkej Snemovne reprezentantov John Boehner vyzval dnes Senát, aby schválil návrh zákona už odhlasovaný dolnou komorou Kongresu, na základe ktorého sa ukončí masové zhromažďovanie údajov o telefonátoch Američanov a nahradí ho cielenejší systém.

"Snemovňa už konala. Teraz je na rade Senát, aby konal," vyhlásil podľa agentúry Reuters Boehner na tlačovej konferencii.

Boehner sa vyjadril niekoľko hodín pred tým, ako majú členovia snemovne podľa očakávania odísť z Washingtonu na desaťdňovú prestávku. Vrátia sa práve vtedy, keď 1. júna vyprší platnosť zákona umožňujúceho masové zhromažďovanie záznamov o telefonátoch. Členovia Senátu, hornej komory amerického Kongresu, majú opustiť Washington na konci tohto týždňa.

Hoci Senát aj Snemovňu reprezentantov ovládajú republikáni, kongresoví lídri nie sú schopní dohodnúť sa na tom, ako vyriešiť problémy okolo rozsiahleho sledovacieho programu, ktorý pred dvoma rokmi verejnosti odhalil bývalý zamestnanec americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NBA) Edward Snowden.

Boehner povedal, že je "veľký rozpor" medzi tým, ako Senát a snemovňa vnímajú návrh tzv. Zákona o slobode (USA Freedom Act), ktorý snemovňa schválila 13. mája.

"Veľmi ma to prekvapilo, ale nakoniec musíme túto záležitosť zvládnuť. Nepochybujem, že jedného dňa to dokážeme," povedal Boehner novinárom.