Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Bohuslav Sobotka obhájil funkciu predsedu ČSSD

Na snímke Bohuslav Sobotka zo strany ČSSD počas brífingu vo svojej volebnej centrále po skončení volieb. Foto: TASR/Michal Svítok

Podľa servera Novinky.cz mu dalo svoj hlas 460 zo 681 prítomných delegátov, čo predstavuje 57 percent.

Praha 10. marca (TASR) - Za predsedu Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD) zvolili dnes delegáti celoštátneho zjazdu opätovne premiéra Bohuslava Sobotku, ktorý nemal protikandidáta. Do funkcie štatutárneho podpredsedu delegáti následne znova zvolili ministra vnútra Milana Chovanca.

Zo 681 delegátov zjazdu, ktorý sa dnes začal v Brne, dalo Sobotkovi svoj hlas 460 a proti nemu hlasovalo 201 delegátov, informoval server Novinky.cz.

"Je to pre mňa veľmi silný okamih, pretože som bol zvolený po štvrtý raz do vedenia sociálnych demokratov. Toto sa podarilo iba jedinému predsedovi, a to bol Miloš Zeman," vyhlásil po zverejnení výsledkov Sobotka.

Uviedol, že je optimista, pretože nadchádzajúce voľby budú ťažké. "Toto nebudú voľby, aké sme tu zažili. Budú o charaktere našej krajiny," zdôraznil Sobotka v prejave, ktorý delegáti odmenili potleskom postojačky.

Do funkcie štatutárneho podpredsedu delegáti následne opätovne zvolili ministra vnútra Milana Chovanca, ktorý zostal 379 hlasov. Jeho protikandidát Jeroným Tejc získal 280 hlasov, Chovanec ho porazil rovnako ako pred dvoma rokmi.

Minister vnútra bol favoritom Sobotku, ktorý jasne povedal, že si ho želá ako svojho zástupcu. Za druhého muža ČSSD ho navrhlo desať krajských organizácií ČSSD, kým Tejca podporili okrem jeho domovskej juhomoravskej krajskej organizácie iba dve ďalšie.

O miesta piatich radových podpredsedov sa uchádzajú ôsmi kandidáti: okrem Jeronýma Tejca aj volebný manažér strany Jan Birke, námestník pražskej primátorky Petr Dolínek, starosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák, poslanec Jaroslav Foldyna, predseda Poslaneckej snemovne Jan Hamáček, ministerka práce Michaela Marksová a minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek.

Práve vystúpenie Zaorálka pred hlasovaním malo podľa Českej televízie najväčší ohlas spomedzi kandidátov. Varoval pred oligarchizáciou, tunelovaním štátu a rastúcou nerovnosťou medzi chudobnými a bohatými v Česku i vo svete. Hrozí tu "nový feudalizmus pod hlavičkou rodinnej firmy", varoval.

Prezident ČR Miloš Zeman zvolenie Sobotku a Chovanca nekomentoval. "Pretože už desať rokov nie som členom tejto strany, tak nemienim nijak zasahovať do rozhodovania straníckeho zjazdu," povedal na tlačovej konferencii pred voľbami predsedu a prvého podpredsedu ČSSD.

Zjazd bude po dnešnej volebnej časti pokračovať v sobotu vystúpeniami hostí. Českých sociálnych demokratov prídu podporiť slovenský premiér Robert Fico a rakúsky kancelár Christian Kern. Zemana na zjazd podobne ako pred dvoma rokmi nepozvali.