Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Boju s IS sa v Kobané podľa Erdogana venuje priveľa pozornosti

Pohľad na Kobané. Foto: TASR/AP

Svoju pozornosť by spojenci podľa tureckého prezidenta mali obrátiť na iné oblasti.

Paríž 31. októbra (TASR) - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa domnieva, že medzinárodná koalícia bojujúca proti extrémistom zo skupiny Islamský štát (IS) sa príliš zameriava na sýrske mesto Kobané neďaleko tureckých hraníc. Svoju pozornosť by spojenci podľa neho mali obrátiť na iné oblasti. Erdogan to povedal dnes v Paríži na tlačovej konferencii po rokovaní s francúzskym partnerom Francoisom Hollandom.

"Prečo Kobané a nie ďalšie mestá ako Idlib, Hamá či Homs ... zatiaľ čo celkovo 40 percent irackého územia kontroluje Islamský štát?" citovala Erdoganove slová agentúra Reuters. "V Kobané je iba 2000 bojovníkov, takáto pozornosť sa dá ťažko pochopiť. Prečo koalícia nezasiahla aj v iných zónach?" spýtal sa Erdogan.

Prevažne Kurdmi obývané sýrske mesto Kobané hraničí na severe s Tureckom, pričom z východu, juhu a západu je obliehané bojovníkmi z Islamského štátu, ktorým už niekoľko týždňov odolávajú obrancovia mesta z radov kurdských milícií. Mesto Kobané, všeobecne známe aj pod arabským názvom Ajn al-Arab, sa stalo dôležitým symbolom boja medzinárodných koaličných jednotiek proti IS, ktorý sa snaží rozšíriť svoje dobyté územia v Iraku a Sýrii, kde vyhlásil rovnomenný kalifát.