Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Boj proti hybridným hrozbám si vyžaduje medzinárodnú spoluprácu

Prístav v Helsinkách, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zásluhou moderných technológií pritom ovplyvňujú volebné procesy, médiá a celú spoločnosť a neraz vedú k radikalizácii občanov a celých skupín.

Helsinki 27. júna (TASR) – Fínsko chce počas svojho nadchádzajúceho predsedníctva v EÚ hovoriť najmä o hodnotách, a nie o hrozbách. Uviedol to vo štvrtok šéf fínskej diplomacie Pekka Haavisto na stretnutí so zástupcami európskych médií v Helsinkách.

Súčasne pozval novinárov do Európskeho centra pre boj proti hybridným hrozbám, ktoré sídli vo fínskej metropole.

Hybridné hrozby nie sú podľa Haavista novým fenoménom, ale od vypuknutia konfliktu na Ukrajine v roku 2014 sú oveľa citeľnejšie a intenzívnejšie. Zásluhou moderných technológií pritom ovplyvňujú volebné procesy, médiá a celú spoločnosť a neraz vedú k radikalizácii občanov a celých skupín.

"Potrebuje dosiahnuť medzinárodnú kooperáciu v tejto oblasti," povedal Haavisto. Fínsko ani iné európske krajiny nie sú podľa neho "ostrovmi", ktorých sa dianie vo svete netýka. V boji proti hybridným hrozbám sa musia angažovať nielen vlády jednotlivých štátov, ale aj médiá a občianska spoločnosť, uviedol fínsky minister.

Pripomenul, že nezávislé Európske centrum pre boj proti hybridným hrozbám túto úlohu plní nielen vo Fínsku, ale v spolupráci s Európskou úniou a NATO aj v širšom európskom meradle. Do organizácie patrí 22 európskych štátov; o členstvo sa v súčasnosti uchádza Čierna Hora a tento krok zvažujú aj ďalšie krajiny. Centrum okrem iných aktivít pripravuje medzinárodné cvičenia, ktoré majú zosúladiť spoločnú reakciu na fiktívne hybridné útoky.

Podľa Haavista takéto útoky využívajú všetky veľmoci, v konkrétnej rovine ich však EÚ pociťuje najmä zo strany Ruska, čo podľa neho začalo byť citeľné po vypuknutí migračnej krízy.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)