Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Boj proti IS pravdepodobne podporí väčšina maďarských poslancov

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Foto: TASR/MTI

Vyhlásil to dnes minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó.

Budapešť 18. marca (TASR) - Konečné rozhodnutie o tom, či maďarskí vojaci podporia boj západnej koalície proti Islamskému štátu (IS), urobí vláda po konzultáciách s parlamentnými stranami. Vyhlásil to dnes minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó.

Podľa agentúry MTI šéf rezortu diplomacie pred dnešnou neverejnou schôdzkou parlamentného výboru pre obranu a národnú bezpečnosť povedal, že je reálny predpoklad, že bude k dispozícii potrebná dvojtretinová väčšina poslancov, ktorí by podporili tento návrh.

Zasadnutia parlamentného výboru pre obranu a národnú bezpečnosť sa zúčastnili okrem ministra zahraničných vecí aj šéfovia tajných služieb, minister obrany Csaba Hende a ďalší kompetentní, ktorí sa vyjadrili k návrhu misie.

Szijjártó 10. marca povedal, že ak zákonodarný zbor misiu schváli, v druhej polovici mája by mohla stovka maďarských vojakov odcestovať do severného Iraku, kde by v regióne Kurdistanu vykonávala strážne a ochranné úlohy. V Maďarsku by zostala v pohotovosti jednotka 50 vojakov.