Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

KDR: Boje vládnych síl s povstalcami si vyžiadali najmenej 30 mŕtvych

Foto: TASR/AP

Incident podčiarkuje pretrvávajúcu nestabilitu, ktorá si vo východnej časti krajiny vyžiadala za uplynulý rok najmenej 500 obetí z radov civilistov, tvrdia miestni aktivisti.

Kinshasa 30. novembra (TASR) - Najmenej 30 ľudí vrátane jedného člena mierovej misie OSN prišlo v nedeľu o život počas potýčok medzi vládnymi silami a povstalcami v Konžskej demokratickej republike (KDR). Oznámila to dnes agentúra Reuters.

Incident podčiarkuje pretrvávajúcu nestabilitu, ktorá si vo východnej časti krajiny vyžiadala za uplynulý rok najmenej 500 obetí z radov civilistov, tvrdia miestni aktivisti. Ku konfliktu došlo v meste Eringeti v provincii Nord-Kivu.

Za útokmi stoja príslušníci vzbúreneckej islamistickej skupiny Spojené demokratické sily (ADF), pôvodne pôsobiacej v susednej Ugande so základňami v KDR. Útoky si vyžiadali aj najmenej desať zranených a vyše 40 vypálených domov.

Vo východnej časti KDR pôsobí množstvo ozbrojených skupín, z ktorých sa mnohé snažia získať kontrolu nad obrovskými zásobami nerastných surovín tohto regiónu.