Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Zahraničie

Boje na východe Kolumbie si vyžiadali deväť obetí a päť zranených

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Medzi zranenými je aj dieťa z domorodej komunity.

Bogota 5. septembra (TASR) — Deväť ľudí bolo zabitých a päť utrpelo zranenia počas pondelkových bojov medzi dvomi ozbrojenými skupinami na východe Kolumbie. Medzi zranenými je aj dieťa z domorodej komunity, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Podľa Wilintona Rodrígueza, guvernéra departmentu Arauca, násilnosti sa odohrali medzi členmi Národnej oslobodzovacej armády (ELN) a bývalými príslušníkmi Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC), ktoré ukončili svoje bojové aktivity v roku 2016. Guvernér neuviedol, či mŕtvi a zranení boli bojovníci alebo civilisti.

Boje vypukli napriek pokračujúcim rokovaniam zameraným na ukončenie násilností trvajúcich niekoľko desaťročí.

Zrážky medzi oboma skupinami sa začali počas víkendu v meste Puerto Rondón ležiacej neďaleko hraníc s Venezuelou. Predstavitelia ELN v pondelok uzavreli štvrté kolo mierových rozhovorov s vládou, ktoré sa konali vo Venezuele a sú súčasťou úsilia ľavicového prezidenta Gustava Petra o „úplný mier“.

Kolumbia sa viac ako päť desaťročí zmietala v konfliktoch medzi vládou na jednej strane a ľavicovými partizánmi, pravicovými polovojenskými jednotkami, drogovými kartelmi a inými zločineckými skupinami na strane druhej. Dejiskom bojov bol aj departement Arauca, centrum obchodovania s kokaínom a nelegálne ťaženými nerastmi.