Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Boje na západe Líbye si vyžiadali vyše 100 mŕtvych

Foto: TASR/AP

Krvavé boje medzi milíciami zo Zintánu a ozbrojencami z kmeňa Mašašía sa začali 11. júna a boli v nich použité ľahké aj ťažké zbrane.

Tripolis 21. júna (TASR) - Najmenej 105 zabitých a 500 zranených si vyžiadali týždeň trvajúce boje medzi znepriatelenými kmeňovými milíciami na západe Líbye. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorcu líbyjskej dočasnej vlády.

Situácia sa upokojila po tom, ako tam vláda cez víkend vyslala vojenské jednotky. Celá horská oblasť oblasť na západe krajiny s mestami Zintán, Mizda a Šegajga, asi 160 kilometrov južne od Tripolisu, bola vyhlásená za vojenskú zónu s mimoriadnym bezpečnostným režimom.

Krvavé boje medzi milíciami zo Zintánu a ozbrojencami z kmeňa Mašašía sa začali 11. júna a boli v nich použité ľahké aj ťažké zbrane. Ustali až tento pondelok po nasadení armády a výzve vlády na okamžité zastavenie bojov. Do regiónu smerujú lekári a vozidlá záchrannej služby, ktoré by mali evakuovať ranených.

Zintán zohral významnú úlohu pri vlaňajšom zvrhnutí Muammara Kaddáfího, zatiaľ čo kmeň Mašašía sa k povstalcom nepridal. Nepriateľstvo medzi skupinami vyústilo do bojov už koncom minulého roka.

K násilnostiam na západe krajiny dochádza len niekoľko týždňov pred prvými parlamentnými voľbami po vlaňajšom zvrhnutí dlhoročného vodcu Muammara Kaddáfího, ktoré sa majú konať 7. júla. Má ísť o prvé demokratické voľby v Líbyi za niekoľko desaťročí.

Vládnuca Prechodná národná rada (NTC) má však problémy so zaistením bezpečnosti a stability v krajine po skončení vlaňajšej občianskej vojny, počas ktorej sa medzi ľudí dostalo veľké množstvo zbraní. Po desaťročiach autoritatívnej vlády pritom opäť vychádzajú na povrch tradičné nepriateľstvá medzi početnými miestnymi kmeňmi.