Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Boje s Talibanom v Kábule sa skončili, zostal jediný ozbrojenec

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo/Fraidoon Pooyaa

Terčom útokov hnutia Taliban v hlavnom meste bolo veliteľstvo NATO, parlament a zahraničné veľvyslanectvá.

Kábul 16. apríla (TASR) - Boje s ozbrojencami z hnutia Taliban, ktoré vypukli v nedeľu v afganskom hlavnom meste Kábul, sa po noci ťažkých stretov skončili, informovali dnes afganské vládne zdroje.

"Boje sa skončili na všetkých miestach v Kábule a zrážky už nie sú. Všetky detaily budú zverejnené na dnešnej tlačovej konferencii," uviedlo afganské ministerstvo vnútra prostredníctvom svojho hovorcu.

Tamojšie médiá i policajný veliteľ v Kábule však medzitým uviedli, že boj proti jedinému povstalcovi z Talibanu naďalej pokračoval pri budove afganského parlamentu. "Zostal jediný povstalec, ktorý sporadicky strieľa na bezpečnostné zložky," informovala polícia.

Ozbrojenci z Talibanu podnikli v nedeľu koordinované útoky na vládne a diplomatické budovy v afganskom hlavnom meste Kábul a v ďalších troch provinciách v krajine.

Traja civilisti, osem vojakov a 36 bojovníkov Talibanu zahynulo počas 18-hodinovej ofenzívy vzbúrencov v afganskej metropole Kábul a ďalších mestách krajiny. Oznámil to dnes afganský minister vnútra Bismilláh Muhammadí.

Muhammadí novinárom povedal, že v Kábule útočilo v troch oblastiach 16 vzbúreneckých bojovníkov. "Väčšina z nich cestovala oblečená v burke," uviedol minister.

Boje v Kábule podľa neho trvali až 18 hodín preto, že bezpečnostné sily chránili civilistov. Ďalších 40 príslušníkov bezpečnostných síl a 25 civilistov utrpelo zranenia.

Jeden vzbúrenec zadržaný v provincii Nangarhár polícii podľa ministra povedal, že za sériou útokov stojí militantná sieť Hakkáníovcov.

Terčom útokov hnutia Taliban v hlavnom meste bolo veliteľstvo NATO, parlament a zahraničné veľvyslanectvá. Povstalci útočili aj vo východných provinciách Lógar, Paktijá a Nangarhár. Podľa hovorcu Talibanu išlo o začiatok plánovanej jarnej ofenzívy povstalcov.