Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Boje v Sýrii neutíchajú, obyvatelia Kobané utekajú

Obyvatelia Kobané utekajú z domovov, boja sa bojovníkov z Islamského štátu. Foto: Tablet.TV

Boje Kurdov a prívržencov Islamského štátu v sýrskom meste Kobané pokračujú. Ostrý konflikt vyháňa miestnych obyvateľov, z ktorých sa stávajú utečenci.


Alanyurt, Turecko / Kobané, Sýria 28. októbra (TABLET.TV) - V tureckej dedine Alanyurt, Kurdmi nazývanej Zahwan, ležiacej na turecko-sýrskej hranici, žilo donedávna osem rodín. Počas konfliktu v sýrskom meste Kobané sa jej populácia viac ako zdvojnásobila. V polovici septembra sem prišlo okolo 80 utečencov, ktorých ohrozovali extrémisti z organizácie Islamský štát. Útočisko pred hrozbou násilia a smrti im poskytujú úrady aj samotní obyvatelia.

Z mesta Kobané ušlo do susedného Turecka a okolitých dedín takmer 200 tisíc ľudí. Veľkú väčšinu prichýlili rodiny, priatelia a dokonca aj úplní cudzinci z radov miestnych Kurdov.



Asi 60 tisíc utečencov našlo strechu nad hlavou v táboroch zriadených tureckými orgánmi v okolí priľahlého mesta Suruc, v ktorých im Turecký úrad pre mimoriadne situácie zabezpečuje tri teplé jedlá denne. Úrad poskytuje pomoc aj ďalším sýrskym utečencom, ktorí o ňu požiadajú, bez ohľadu na to, kde žijú. Mnohí sa však spoliehajú viac na pomoc obyvateľov.