Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Boje v Chartúme si vyžiadali najmenej 33 mŕtvych

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Väčšina z nich zahynula v dôsledku vzdušných útokov.

Chartúm 12. januára (TASR) - Najmenej 33 civilistov prišlo o život pri štvrtkových bojoch znepriatelených strán v sudánskom hlavnom meste Chartúm. Väčšina z nich zahynula v dôsledku vzdušných útokov. Vo vyhlásení zaslanom agentúre AFP to v piatok uviedol výbor prodemokratických právnikov, píše TASR.

Výbor informoval, že pri leteckom bombardovaní na juhu Chartúmu zahynulo 23 civilistov a niekoľko bolo zranených. V dôsledku delostreleckej paľby zahynulo ďalších desať osôb.

V Sudáne už od vlaňajšieho apríla bojuje armáda vedená generálom Abdalom Fattáhom Burhánom proti polovojenským silám RSF, ktoré vedie Burhánov bývalý zástupca, generál Muhammad Hamdán Daklú.

Podľa konzervatívnych odhadov mimovládnej organizácie Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED) si občianska vojna v Sudáne vyžiadala už viac ako 12.190 životov. Zhruba 1,5 milióna ľudí Sudáncov už pred bojmi utieklo do zahraničia.

Obe bojujúce strany sudánskeho konfliktu boli obvinené z vojnových zločinov. Doterajšie sprostredkovateľské snahy napríklad Saudskej Arábie a Spojených štátov ukončiť konflikt zlyhali.