Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Boje v Mósule sa vyostrujú,z mesta utekajú ďalšie desiatky ľudí

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Nedeľné prestrelky v západnej časti mesta boli jednými z najhorších od začiatku obnoveného ťaženia Irackých síl proti bojovníkom Islamského štátu.

Mósul 6. marca (TABLET.TV) - Pokračujúce boje v irackom Mósule sa vyostrujú. Irackým špeciálnym jednotkám sa podarilo prebojovať sa do niekoľkých štvrtí centrálnej oblasti západného Mósulu.



Postup vládnych a spojeneckých síl smerom na západ sa začal približne pred dvomi týždňami po tom, čo východnú polovicu mesta v januári vyhlásili za úplne oslobodenú. Boje nútia stále viac obyvateľov, aby opustili svoje domovy a dali sa na útek.

Organizácia pre zákaz chemických zbraní v nedeľu vyjadrila znepokojenie nad možným použitím chemických zbraní v Mósule. K údajnému útoku malo dôjsť minulý týždeň vo východnej časti mesta aj napriek vyhláseniam o jej oslobodení. Do nemocnice prijali 10 ľudí na pozorovanie.

Organizácia Spojených Národov varovala, že ak sa potvrdí údajné použitie chemických zbraní, pôjde o vojnový zločin a vážne porušenie medzinárodného humanitárneho práva.

Operácia na oslobodenie Mósulu, druhého najväčšieho mesta v Iraku okupovaného militantmi islamského štátu, sa oficiálne začala v októbri.