Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Bojové lietadlá Sudánu pokračujú v bombardovaní Južného Sudánu

Podľa predstaviteľov Južného Sudánu pokračoval Sudán v pondelok a v utorok v bombardovaní troch juhosudánskych štátov, vrátane štátu Unity.

Džuba 9. mája (TASR) - Sudán dnes ponúkol príslušníkom afrického kmeňa Dinkov-Ngokov v spornom ropnom regióne Abyei občianstvo v snahe získať ich pre Chartúm, uviedla tlačová agentúra AP.

Podľa predstaviteľov Južného Sudánu pokračoval Sudán v pondelok a v utorok v bombardovaní troch juhosudánskych štátov, vrátane štátu Unity, čím nerešpektoval medzinárodné výzvy na skončenie nepriateľských akcií medzi oboma Sudánmi.

Zástupca hovorcu juhosudánskej armády Kella Dual Kueth však neuviedol, koľko bômb zhodili sudánske bojové lietadlá, ani koľko bolo obetí na životoch.

Chartúm opakovane odmietol, že by bombardoval južné územia. Práve naopak, vyhlasuje, že sa stal obeťou agresie susedného Južného Sudánu.

Bezpečnostná rada (BR) OSN minulý mesiac schválila rezolúciu, ktorou Sudánu a Južnému Sudánu pohrozila nevojenskými sankciami, ak neskoncujú s násilím a nevrátia sa k rokovaniam.