Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Bojovníci Frontu an-Nusra zabili v dedine 20 drúzov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Drúzi sú nábožensko-etnická skupina, žijúca okrem Sýrie aj v Libanone a Izraeli, pochádza však z Egypta.

Damask/Bejrút 11. júna (TASR) - Bojovníci z radikálneho zoskupenia Front an-Nusra napojeného na al-Káidu zabili na vidieku v severozápadnej Sýrii 20 drúzov. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na sýrsku ľudskoprávnu organizáciu SOHR.

Hromadná vražda sa stala v stredu v dedine Kalb Lúza, známej historickými pamiatkami. Nachádza sa v provincii Idlib, kde an-Nusra patrí do širokej povstaleckej aliancie, ktorá za posledné tri mesiace dobyla od vlády rozsiahle oblasti.

Drúzi sú nábožensko-etnická skupina, žijúca okrem Sýrie aj v Libanone a Izraeli, pochádza však z Egypta. Ich viera je odnožou šiitského islamu, ale medzinárodná teroristická sieť al-Káida, vyznávajúca prísnu podobu sunnitského islamu, ich pokladá za heretikov. Pre drúzov je typická lojalita štátu, v ktorom žijú.

Stredajší zločin bol vyvrcholením konfrontácie, ktorá sa začala, keď sa člen Frontu an-Nusra pokúšal skonfiškovať dom dedinčana, bojujúceho v radoch vládnych sýrskych síl. Informovala o tom SOHR s odvolaním sa na miestne zdroje.

Medzi zabitými sa nachádzali aj starí ľudia a najmenej jedno dieťa. Zahynul takisto jeden člen an-Nusry, keď sa dedinčanom podarilo zhabať zbraň od bojovníka tejto povstaleckej militantnej skupiny.