Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Na novom videu sa objavil vodca Boko Haram, ktorý má byť mŕtvy

Na videosnímke je líder nigérijskej extrémistickej islamistickej sekty Boko Haram Abubakar Šekau. Foto: TASR/AP

Shekaua vinia z krvavých útokov na bezpečnostné sily a kostoly po celej Nigérii, ktorá je najväčším producentom ropy v Afrike.

Abuja 2. októbra (TASR) - Na novom videozázname sa objavil muž, ktorý o sebe tvrdí, že je Abubakar Shekau, vodca nigérijskej islamistického hnutia Boko Haram; nigérijská armáda pritom nedávno oznámila, že zahynul.

Na videu, ktoré má k dispozícii aj agentúra Reuters, vidno muža, obutého vo vojenských kanadách a oblečeného v maskáčoch, veľmi pripomínajúceho bojovníka, ktorý sa na predchádzajúcich zverejnených videách vydával za Shekaua.

"Som tu a živý. Zomriem až v deň, mi Alah zoberie dych," hovorí na videozázname údajný Shekau.

Abubakar Shekau, obávaný vodca Boko Haram, údajne utrpel zranenia 30. júna v prestrelke s nigérijskými vládnymi silami neďaleko jedného z táborov hnutia na severovýchode Nigérie. Odtiaľ ho previezli do susedného Kamerunu, kde podľa armády pravdepodobne zomrel medzi 25. júlom a 3. augustom.

Shekaua vinia z krvavých útokov na bezpečnostné sily a kostoly po celej Nigérii, ktorá je najväčším producentom ropy v Afrike. Cieľom skupiny Boko Haram je nastoliť na severe krajiny islamské zákony. Spolu s ďalšími islamistickými zoskupeniami sa stala najväčšou hrozbou pre stabilitu Nigérie.