Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Teroristi z Boko Haram zajali 500 žien a detí, mesto zrovnali so zemou

Na satelitnej snímke pohľad na dedinu Baga Doron z 2. januára 2015 po útoku islamistov a dole zo 7. januára 2015 po útoku islamistov. Ľudskoprávna organizácia Amnesty International zverejnila 15. januára 2015 družicové snímky obcí Baga a Doron Baga pred a po útokoch islamistov. Po útoku zostalo podľa nich zničených alebo poškodených 3700 budov. Jedna z obcí bola za štyri dni prakticky takmer úplne vymazaná z mapy. Foto: TASR/AP

Militanti začiatkom januára zaútočili na mesto Baga, pričom zajali viac ako 500 rukojemníkov.

Abuja 16. januára (TASR) - Islamskí militanti z organizácie Boko Haram držia v zajatí na severovýchode Nigérie stovky žien a detí. Podľa stránky rakúskej televízie ORF to tvrdia viacerí svedkovia.

Militanti začiatkom januára zaútočili na mesto Baga, pričom zajali "viac ako 500" rukojemníkov, ktorých odvtedy väznia v miestnej škole. Povedala to žena, ktorej sa z mesta podarilo uniknúť.

Jej tvrdenie sa zhoduje so slovami ďalších svedkov a poznatkami organizácie Amnesty International. Uvedené informácie však neboli oficiálne potvrdené.

Čadský parlament dnes jednohlasne schválil vyslanie svojich vojakov do susedného Kamerunu a Nigérie, kde budú bojovať proti militantom z Boko Haram. Stalo sa tak deň po tom, čo prezident Idriss Déby Itno oznámil zámer pripojiť sa k boju proti islamistom.

Západoafrickí lídri zvažujú spoločné ozbrojené sily pre boj s Boko Haram

Západoafrickí lídri zvažujú zostavenie ozbrojených síl, ktorých cieľom bude boj proti extrémistickej militantnej skupine Boko Haram operujúcej na severovýchode Nigérie.

Táto otázka bude predmetom rozhovorov na regionálnom summite predstaviteľov zainteresovaných krajín budúci týždeň. Oznámil to dnes prezident Ghany John Mahama, ktorého citovala agentúra Reuters.

Regionálne Hospodárske spoločenstvo západoafrických štátov (ECOWAS) bude pre svoj zámer hľadať podporu aj u predstaviteľov štátov Africkej únie (AÚ).

"S terorizmom nemôžeme bojovať sami. Musíme nájsť spôsob, ako spoločne konať, zdieľať informácie pre synchronizáciu stratégií a zhromaždiť naše zdroje za účelom oslobodenia nášho kontinentu od terorizmu," uviedol na tlačovej konferencii prezident Mahama, ktorý je zároveň predsedom regionálneho orgánu ECOWAS.

Samostatné vojenské operácie proti Boko Haram už uskutočňujú predstavitelia Nigérie či Kamerunu, podľa Mahamu sa však dostali do bodu, keď treba zvážiť zostavenie regionálnych či multinárodných ozbrojených síl.

Extrémistická militantná organizácia Boko Haram je aktívna od roku 2009. Svoje útoky pôvodne zameriavala najmä voči kresťanom. Od polovice roku 2013 sa jej terčom stali aj vládni bezpečnostní agenti či civilisti kresťanského a moslimského vierovyznania bez rozdielu, ktorých teroristi likvidujú priamo v ich domovoch, na trhoviskách, v nemocniciach či školách.

Bojovníci skupiny Boko Haram zavraždili na severe Nigérie iba za posledný rok tisícky ľudí. Jej bojovníci začali v ostatnom období podnikať aj cezhraničné útoky do susedného Nigeru či Kamerunu.

Cieľom Boko Haram je založiť na severe Nigérie kalifát.