Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Bolívia povolila detskú prácu od 10 rokov veku

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Stovky tisíc detí pracujú v Bolívii, hoci doteraz tam platil minimálny vek pre prácu 14 rokov.

La Paz 5. júla (TASR) - Bolívijský parlament tento týždeň schválil kontroverzný zákon, ktorý umožní prácu detí od 1O rokov veku za podmienky, že to nenaruší ich vzdelávanie a pomôže ich extrémne chudobným rodinám prežiť, informovala dnes agentúra Associated Press.

Zákon, ktorý podporil prezident Evo Morales, umožňuje za istých podmienok pracovať pre vlastný zisk deťom od 10 rokov a pre niekoho iného od 12 rokov veku.

Regionálna predstaviteľka Medzinárodnej organizácie práce (ILO), Carmen Morenová, povedala, že Bolívia sa zásluhou tejto legislatívy stala prvou krajinou, ktorá uzákonila prácu 10-ročných detí. Parlament ju schválil v stredu. Nový zákon označila za znepokojivý vzhľadom na to, že Bolívia je signatárom konvencie OSN, ktorá stanovuje ako minimálny vek pre detskú prácu 14 rokov.

Stovky tisíc detí pracujú v Bolívii, hoci doteraz tam platil minimálny vek pre prácu 14 rokov. Väčšina z nich však musí pomáhať podporovať svoje rodiny. V roku 2008 v krajine pracovalo odhadom 800.000 detí a tínedžerov do 17 rokov veku, väčšinou na rodinných farmách a v rámci neformálnej mestskej ekonomiky, napríklad pri pouličnom predaji.

Očakáva sa, že prezident Evo Morales čoskoro potvrdí nový zákon svojím podpisom.