Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Bolívia prerušila diplomatické vzťahy s Izraelom

Luis Arce, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Bolívijský prezident Arce mal predtým v utorok stretnutie s palestínskym veľvyslancom Mahmúdom Alwáním.

La Paz 1. novembra (TASR) - Bolívijská vláda prerušila v utorok diplomatické vzťahy s Izraelom a zároveň vyzvala na ukončenie izraelskej vojenskej ofenzívy proti militantom z hnutia Hamas v palestínskom pásme Gazy. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AP.

"Bolívia sa rozhodla prerušiť diplomatické vzťahy so štátom Izrael, pretože neuznáva a odsudzuje agresívnu a neprimeranú izraelské vojenskú ofenzívu v pásme Gazy," vyhlásil na tlačovej konferencii námestník bolívijského ministra zahraničných vecí Freddy Mamani.

Juhoamerická krajina s 12 miliónmi obyvateľov, ktorú vedie ľavicový prezident Luis Arce, je už dlho kritická voči Izraelu a diplomatická vzťahy s Izraelom prerušila aj v roku 2009, keď izraelská armáda viedla ozbrojený konflikt s palestínskymi militantnými skupinami v pásme Gazy. Diplomatické vzťahy sa medzi oboma krajinami obnovili v roku 2020.

Vedúca prezidentskej kancelárie María Nela Pradová vyzvala Izrael, aby "prestal s útokmi v pásme Gazy, ktoré priniesli smrť už tisícom civilistov a vyhnali Palestínčanov z ich domovov".

Bolívijský prezident Arce mal predtým v utorok stretnutie s palestínskym veľvyslancom Mahmúdom Alwáním.