Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Bolívijčania podľa predbežných výsledkov odmietli zmenu ústavy

Bolívijský prezident Evo Morales Foto: TASR/AP

Bolívijský prezident Evo Morales neuspel v nedeľňajšom referende, v ktorom obyvatelia rozhodovali o tom, či sa bude môcť uchádzať o štvrté funkčné obdobie v najvyššom štátnom úrade.

La Paz 22. februára (TASR) - Bolívijský prezident Evo Morales neuspel v nedeľňajšom referende, v ktorom obyvatelia tejto juhoamerickej krajiny rozhodovali o tom, či sa bude môcť uchádzať o štvrté funkčné obdobie v najvyššom štátnom úrade. Naznačujú to exit polly, z ktorých dnes citovala stanica BBC.

Podľa jedného z nich sa 52,3 percenta voličov vyjadrilo proti návrhu zmeny ústavy, kým ďalší ukazuje, že sa takto rozhodlo 51 percent hlasujúcich Bolívijčanov. Legislatívna úprava by Moralesovi umožnila zostať pri moci do roku 2025. Plebiscit vyhlásil on sám s tým, že potrebuje viac času na implementáciu reforiem.

Podľa opozície by takýto krok bol v rozpore s demokratickými zásadami. Morales, prvý domorodý prezident Bolívie a bývalý pestovateľ koky, sa ujal funkcie hlavy štátu v januári 2006. Jeho aktuálny mandát vyprší v roku 2020. Ak by referendum dopadlo v jeho prospech, mohol by kandidovať i v roku 2019.

Predbežné výsledky sú spracúvané pomaly, najmä vo vidieckych oblastiach, kde má Morales najväčšiu podporu, dopĺňa agentúra AP. Z 1369 volebných miestností, ktorých je celkovo vyše 30.000, hlásia iné zdroje 63 percent hlasov proti zmene ústavy. Viceprezident Álvaro García Linera vyzval ľudí, aby počkali na oficiálne výsledky.

Moralesovi sa pripisuje odstránenie chudoby v Bolívii, ktorá patrí medzi najchudobnejšie krajiny Južnej Ameriky, a to tým, že prostriedky získané z ťažby zemného plynu vložil do sociálnych programov a novej infraštruktúry, píše agentúra DPA. V roku 2014 so ziskom 61 percent opäť zvíťazil v prezidentských voľbách.