Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

V Bologni sa v marci začne proces súvisiaci s terorom spred 37 rokov

Na archívnej snímke z 2.augusta 1980 mužovi poskytujú prvú pomoc po výbuchu silnej nálože na železničnej stanici v Bologni. Foto: TASR/AP

V meste pripomínajú udalosti spred viac ako 37 rokov časti narušenej konštrukcie budovy, ako aj staničné hodiny, ukazujúce čas predpoludňajšieho útoku - 10.25 h.

Rím 26. októbra (TASR) - Viac ako 37 rokov po teroristickom útoku, ktorého dejiskom sa 2. augusta 1980 stala hlavná železničná stanica v talianskom meste Bologna, sa v marci začne proces s niekdajším ultrapravicovým extrémistom Gilbertom Cavallinim.

Súdny proces odštartuje v Bologni 21. marca, informovali vo štvrtok talianske médiá.

Medzičasom 64-ročného Cavalliniho už skôr odsúdili za teroristické zločiny na doživotný trest väzenia. Podľa názoru vyšetrujúceho sudcu mal okrem iného poskytnúť logistickú podporu už v minulosti odsúdeným páchateľom uvedeného útoku, Giuseppemu Valeriovi Fioravantimu, Francesce Mambrovej a Luigimu Ciavardinimu.

Prvý z trojice odsúdených páchateľov strávil za mrežami 26 rokov a na slobodu sa za dobré správanie dostal v roku 2009. Jeho spolupáchateľke, vtedajšej družke a neskôr manželke sa to podarilo o rok skôr.

Obaja neustále popierali akúkoľvek zodpovednosť za útok v Bologni, ktorý je naďalej v Taliansku vnímaný ako najvážnejší teroristický čin v povojnovej histórii krajiny.

Druhý augustový deň je v krajine pamätným dňom obetí. V samotnej Bologni pripomínajú udalosti spred viac ako 37 rokov časti narušenej konštrukcie budovy, ako aj staničné hodiny, ukazujúce čas predpoludňajšieho útoku - 10.25 h.