Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Bolsonaro si za svojho nového poradcu vybral armádneho generála

Na archívnej snímke brazílsky prezident Jair Bolsonaro. Foto: TASR/AP

Pozícia prezidentovho poradcu je jednou z najvplyvnejších v brazílskej politike.

Brazília 14. februára (TASR) - Brazílsky prezident Jair Bolsonaro vymenoval vo štvrtok za svojho poradcu armádneho generála Waltera Souzu Bragu Netta. Ako informovala agentúra AFP, ide o krok, ktorý je považovaný za posilňovanie moci armády v Bolsonarovej vláde.

Bolsonaro, ktorý je sám bývalým armádnym kapitánom, na Twitteri oznámil, že jednu z hlavných pozícií v jeho vláde prevezme 62-ročný Walter Souza Braga Netto, ktorý tak vo funkcii jeho poradcu vystrieda Onyxa Lorenzoniho. Ten sa od 18. februára stane ministrom pre sociálny a agrárny rozvoj.

Až deväť z 22 ministrov Bolsonarovej vlády tak budú tvoriť členovia armády. Generálom je pritom aj brazílsky viceprezident a viaceré najvyššie pozície zastávajú členovia armády. Bolsonaro sa pri presadzovaní svojej politickej agendy, ktorá zahŕňa ekonomické reformy či sporné otvorenie amazonského dažďového pralesa na poľnohospodárske účely a ťažbu, spolieha práve na príslušníkov armády.

Pozícia prezidentovho poradcu je jednou z najvplyvnejších v brazílskej politike. Bolsonaro, ktorý je prezidentom od januára 2019, však Lorenzoniho v poslednom období zbavil viacerých kľúčových úloh. Podľa AFP to môže byť prejavom frustrácie z pomalého tempa plánovaných zmien.

Ako uviedla poradenská spoločnosť Eurasia Group, "hlavné rysy Bolsonarovej administratívy zostanú zrejme nezmenené - liberálny ekonomický tím bude viesť politiku, silná a dobre vybavená armáda bude organizovať byrokraciu a pravicová ideologická skupina bude mobilizovať základňu".