Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Bolsonarova popularita výrazne utrpela následkom lesných požiarov

Jair Bolsonaro, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Počet Brazílčanov, ktorí nesúhlasia s Bolsonarom, vzrástol na 38 percent, čo je oproti júlovému prieskumu nárast o päť percentuálnych bodov, informovala v noci na utorok tlačová agentúra DPA.

Rio de Janeiro 3. septembra (TASR) - Miera obľúbenosti brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara utrpela značný pokles v súvislosti s medzinárodnou polemikou o jeho riešení rozsiahlych lesných požiarov v amazonskej oblasti. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu spoločnosti Datafolha pre denník Folha de S.Paulo.

Počet Brazílčanov, ktorí nesúhlasia s Bolsonarom, vzrástol na 38 percent, čo je oproti júlovému prieskumu nárast o päť percentuálnych bodov, informovala v noci na utorok tlačová agentúra DPA. Počet tých, ktorí tvrdia, že prezident koná správne, klesol na 29 percent; pred dvoma mesiacmi to činilo 33 percent.

Viac než 50 percent Brazílčanov neschvaľuje spôsob, akým Bolsonaro pristupuje k vývoju situácie v Amazónii.

Odhliadnuc od stále pretrvávajúcich lesných požiarov, prieskum prichádza po tom, ako prezident vymenoval svojho syna za veľvyslanca v Spojených štátoch a verejnej roztržke Bolsonara s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom.

Nesúhlas obyvateľstva s jeho konaním je viac než dvojnásobný, než tomu bolo u jeho troch predchodcov v úrade v rovnakom časovom bode počas ich prvého funkčného obdobia - Fernanda Henriqua Cardosa, Luiza Inácia Lulu da Silvu a Dilmy Rousseffovej, vyplýva zo štatistiky minulých prieskumov spoločnosti Datafolha.