Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Bombové útoky v Iraku si vyžiadali najmenej 30 obetí

K útokom došlo počas posvätného mesiaca ášúrá, ktorý má osobitný význam pre šiitov.

Bagdad 29. novembra (TASR) - Vlna bombových útokov v dvoch irackých šiitských mestách južne od Bagdadu zabila dnes najmenej 30 ľudí a do 110 ďalších zranila. Najhorší z dnešných útokov zabil v juhoirackej Hille podľa polície 24 ľudí a až 90 zranil, spresnila agentúra AP.

Policajný informátor povedal, že útok sa začal výbuchom cestnej bomby, ktorý nasledovala explózia výbušnín v aute, keď záchrancovia dobehli na miesto činu.

Iný policajt povedal, že niekoľko hodín predtým usmrtil výbuch bomby v aute pri bráne mesta Karbalá šiestich ľudí a 20 ďalších zranil.

Počty obetí potvrdili dvaja predstavitelia rezortu zdravotníctva. Všetci informovali pod podmienkou zachovania anonymity, pretože ani jeden z nich nebol oprávnený vyjadrovať sa pre médiá.

Mesto Karbalá má okolo pol milióna obyvateľov, Hilla vyše 350.000. Obe sa nachádzajú asi 100 kilometrov od Bagdadu.

K útokom došlo počas posvätného mesiaca ášúrá, ktorý má osobitný význam pre šiitov. V Hille bomby vybuchli v čase, keď sa davy ľudí zhromaždili, aby si spoločne pripomenuli smrť vnuka proroka Mohameda, zabitého v bitke pri Karbalá pred vyše 1400 rokmi. Náboženské oslavy a ceremónie sú často cieľom bombových útokov v Iraku.

Šiitskí pútnici boli cieľom série explózii aj v júni, keď zahynulo najmenej 70 ľudí.