Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Bombový poplach v Postupime: Nebezpečný balík nechali pred lekárňou

Snímka z miesta zásahu. Foto: Twitter

Podozrivý balík, ktorého obsah vyvolal poplach bezpečnostných zložiek mal nebezpečný obsah, buď nástražno-výbušný systém, alebo zápalnú zmes.

Postupim 1. decembra (TASR) - Politický motív za zaslaním balíka s podozrivým, možno i nebezpečným obsahom do lekárne v Postupime v nemeckej spolkovej krajine Brandenbursko nemožno vylúčiť.

Pre internetové vydanie lokálneho denníka Potsdamer Neueste Nachrichten to pripustil policajný hovorca Torsten Herbst.

Podľa jeho slov už v meste nejestvuje nebezpečná situácia, avšak uzavretá, evakuovaná časť centra zostane naďalej vyhradená pre policajné úkony. Vyšetrovanie kauzy prevzal odbor pre ochranu štátu krajinského kriminálneho úradu.

Evakuovaní občania, ktorých nervozita rástla s pokračujúcim časom a rastúcim chladom, sa vo večerných hodinách dočkali pristavenia autobusu MHD, v ktorom sa budú môcť zohriať. Ich návrat do príbytkov zatiaľ bezpečnostné zložky neumožnili.

V Postupime pokračuje pátranie po možných ďalších podobných zásielkach, a to v okolí 300-400 metrov okolo miesta nálezu balíka. Do mesta dokonca presunuli i ďalších psovodov s vycvičenými pomocníkmi z Berlína, aby sa ubezpečili, že tu nehrozí ďalšie nebezpečenstvo, respektíve aby pomohli pri hľadaní ďalších podozrivých balíkov.




Polícia zatiaľ nezverejnila žiadnu informáciu o indíciách, ktoré ju viedli k predpokladu, že by sa v meste mohlo nachádzať viac podozrivých zásielok.

V tej, ktorú policajní pyrotechnici kontrolovane zneškodnili v piatok v neskorých popoludňajších hodinách, sa nachádzali stovky malých klincov, biely prášok neznámeho zloženia v plechovke, ako aj zábavná pyrotechnika. Žiadnu rozbušku však nenašli, a tak nie je jasné, či by balík doručený do lekárne, v ktorom sa nachádzali aj káble a batérie, bol mohol explodovať.