Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Bombový útok v Bogote si vyžiadal mŕtvych i zranených

Foto: TASR/AP

Podľa polície nálož vybuchla v autobuse mestskej hromadnej dopravy v komerčnej štvrti v severozápadnej časti Bogoty. Explózia vážne poškodila aj sedem áut nachádzajúcich sa v okolí autobusu.

Bogota 15. mája (TASR) - Najmenej päť ľudí prišlo o život a ďalších 19 utrpelo zranenia pri výbuchu bomby v kolumbijskej metropole Bogota. Medzi zranenými je aj bývalý kolumbijský minister vnútra a spravodlivosti Fernando Londoňo.

Prezident Juan Manuel Santos odsúdil výbuch ako teroristický útok, namierený voči 78-ročnému exministrovi. Pri explózii zahynuli aj jeho osobný šofér a telesný strážca. Podľa prezidenta je Londoňo v stabilizovanom stave mimo ohrozenia života.

Podľa polície nálož vybuchla v autobuse mestskej hromadnej dopravy v komerčnej štvrti v severozápadnej časti Bogoty. Explózia vážne poškodila aj sedem áut nachádzajúcich sa v okolí autobusu, vrátane exministrovho opancierovaného vozidla. O život prišiel aj vodič autobusu a dvaja okoloidúci.

Niekoľko hodín pred útokom pyrotechnici zneškodnili bombu uloženú v aute odstavenom neďaleko policajného riaditeľstva v centre Bogoty. Polícia vtedy vyslovila podozrenie, že nálož nastražili ľavicoví povstalci z Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC). Zatiaľ nie je jasné, či oba prípady spolu súvisia.

Londoňo bol v rokoch 2002-2004 ministrom vo vláde konzervatívneho prezidenta Álvara Uribeho, pričom obhajoval tvrdý postup voči FARC.