Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Bombový útok v meste Džalalabad si vyžiadal najmenej 13 mŕtvych

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Incident prišiel iba niekoľko dní po krvavom útoku na konzulát Pakistanu v tom istom meste, k zodpovednosti za ktorý sa prihlásili extrémisti z Dáišu.

Džalalabad 17. januára (TASR) - Najmenej 13 mŕtvych a zhruba rovnaký počet zranených si vyžiadal dnešný samovražedný bombový útok vo východoafganskom meste Džalalabad. Incident sa podľa miestnych úradov odohral v dome, kde ľudia oslavovali prepustenie mladého muža zo zajatia Talibanu.

K zodpovednosti za útok sa bezprostredne nikto neprihlásil, píše agentúra Reuters. Hovorca hnutia na sociálnej sieti Twitter však súvislosť Talibanu s výbuchom poprel. Medzi zranenými je i popredný kmeňový staršina, ktorý ostro vystupuje proti džihádistickej skupine Dáiš (tzv. Islamský štát).

Incident prišiel iba niekoľko dní po krvavom útoku na konzulát Pakistanu v tom istom meste, k zodpovednosti za ktorý sa prihlásili extrémisti z Dáišu. Agentúra DPA spresňuje, že išlo vtedy o prvý väčší bombový útok týchto islamských militantov na území Afganistanu. Zahynulo pri ňom sedem osôb.

Počas uplynulých týždňov sa v Afganistane odohralo viacero bombových útokov - v čase, keď prebieha úsilie o obnovenie mierových rokovaní s Talibanom.

Už v pondelok sa uskutoční druhé kolo rozhovorov na najvyššej úrovni, ktoré budú zamerané na prípadné uzavretie mierovej dohody medzi Kábulom a Talibanom.