Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Bomby nájdené na cintoríne v severoírskom Londonderry boli funkčné

Na snímke muž kráča okolo vraku zhoreného autobusu po nočných výtržnostiach neďaleko Shankill Road v západnej časti v severoírskej metropole Belfaste 8. apríla 2021. Foto: TASR/AP

Mohli mať spojitosť s Írskou republikánskou armádou IRA.

Belfast 13. apríla (TASR) - Štyri výbušné zariadenia nájdené v utorok na cintoríne v severoírskom meste Londonderry boli funkčné a mohli mať spojitosť s Írskou republikánskou armádou IRA. Uviedla to polícia. TASR správu prevzala z webovej stránky stanice Sky News.

Výbušné zariadenia v tvare rúrok našli v Londonderry na cintoríne v mestskej štvrti Creggan. Polícia následne cintorín uzavrela. Nigel Goddard z miestnej polície povedal, že príslušníci útvaru na boj proti terorizmu záležitosť vyšetrujú. Dodal, že tieto bomby môžu mať spojitosť s IRA.

V Creggane sa v pondelok konal nezákonný pochod disidentských republikánov a jeho účastníci hádzali na policajné vozidlá zápalné fľaše. Polícia ich počínanie odsúdila a označila za nezmyselné a bezohľadné.

Výbušné zariadenia boli nájdené len niekoľko hodín predtým, ako do Severného Írska v utorok pricestoval americký prezident Joe Biden pri príležitosti 25. výročia podpísania mierovej dohody.

Veľkopiatková dohoda z 10. apríla 1998, ktorú sprostredkovali USA, ukončila etnicko-náboženský konflikt v Severnom Írsku. Za zhruba tri desaťročia si vyžiadal viac ako 3500 životov. Disidentskí republikáni túto dohodu nepodporujú.