Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Johnson: Británia naďalej podporuje Mjanmarsko v prechode k demokracii

Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson. Foto: TASR AP

Šéf britskej diplomacie dodal, že Londýn bude krajine naďalej v plnej miere poskytovať priateľskú podporu.

Londýn 20. januára (TASR) - Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson, ktorý dnes navštívi Mjanmarsko, vo vyhlásení uviedol, že prechod k demokracii v tejto bývalej britskej kolónii ešte nie je ukončený, ale Londýn jej bude naďalej v plnej miere poskytovať "priateľskú" podporu.

"Prechod Mjanmarska k demokracii ešte nie je kompletný, stojí však za zmienku, ako ďaleko sa táto krajina dostala odvtedy, ako do úradu pred deviatimi mesiacmi nastúpila Národná liga za demokraciu (NLD) líderky Aun Schan Su Ťij," tvrdí šéf britskej diplomacie, ktorého cituje agentúra Reuters.

"Spojené kráľovstvo ako dlhodobý priateľ Mjanmarska bude tomuto štátu aj ďalej poskytovať najširšiu podporu. Teším sa na to, ako bude Mjanmarsko pokračovať vo svojom prerode na krajinu, ktorej obyvatelia sa budú tešiť mieru a prosperite," uviedol Johnson, ktorý však pre Mjanmarsko použil jeho bývalý názov Barma.

Johnson sa počas návštevy Mjanmarska stretne s líderkou Aun Schan Su Ťij, členmi jakchainskej komisie a predstaviteľmi rôznych etnických skupín, s ktorými bude hovoriť o mierovom procese. Ide o prvú návštevu britského ministra zahraničných vecí v Mjanmarsku za uplynulých päť rokov.