Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 7. jún 2024Meniny má Róbert
< sekcia Zahraničie

Boris Johnson čelí kritike za výroky na adresu šéfa opozície

Na archívnej snímke britský premiér Boris Johnson. Foto: TASR/AP

Dokonca aj niektorí poslanci z premiérovej vlastnej strany ho vyzvali, aby sa ospravedlnil za svoje "nemiestne poznámky".

Londýn 8. februára (TASR) - Úrad britského premiéra na Downing Street 10 zatiaľ nemá v úmysle ospravedlniť sa za falošné vyjadrenie premiéra Borisa Johnsona, že líder opozičných labouristov Keir Starmer nedokázal trestne stíhať moderátora Jimmyho Savilea. Na Starmera v pondelok pred budovou britského parlamentu zaútočili demonštranti. TASR o tom informovala na základe správ prevzatých z webovej stránke stanice BBC.

Britská polícia musela v pondelok zasahovať pred budovou parlamentu a odviesť Starmera do bezpečia po tom, ako sa ho snažil obklopiť dav rozvášnených demonštrantov. Tí na Starmera kričali, že je "zradca" a "Jimmy Savile" s odkazom na zosnulého zabávača televízie BBC, ktorý bol sexuálnym násilníkom.

Tento incident má súvis so slovami Johnsona, ktorý minulý týždeň uviedol, že líder labouristov v období, keď bol keď bol šéfom prokuratúry (DPP), nedokázal stíhať moderátora Savilea.

Johnson v utorok vyhlásil, že "nenesie vinu" za prenasledovanie opozičného lídra zo strany demonštrantov. Minister pre technológie a digitálnu ekonomiku Chris Philp slová predsedu vlády obhajoval v televízii Sky News. V rozhovore uviedol, že "včerajšie hrozné obťažovanie a zastrašovanie pána Starmera" nebolo vyvolané slovami pána Johnsona v parlamente.

Na archívnej snímke z videa líder britskej Labouristickej strany Keir Starmer.
Foto: TASR/AP


Opozícia však Johnsonove nepravdivé výroky odsúdila. Dokonca aj niektorí poslanci z premiérovej vlastnej strany ho vyzvali, aby sa ospravedlnil za svoje "nemiestne poznámky". Johnson sa k záležitosti po prvý raz vyjadril ešte v pondelok prostredníctvom sociálnej siete Twitter.

"Správanie namierené voči lídrovi opozície je absolútne hanebné. Všetky formy obťažovania našich volených zástupcov sú úplne neprijateľné. Ďakujem polícii za rýchlu reakciu," uviedol Johnson. Televízia Sky News však pripomenula, že za svoj komentár - ktorý bol pravdepodobne spúšťačom celého incidentu - sa premiér neospravedlnil.

Britského premiéra Johnsona v posledných týždňoch kritizujú za večierky usporiadané počas lockdownu. Premiér v spojitosti s týmito zhromaždeniami čelí tlaku zo strany opozičných politikov i viacerých predstaviteľov svojej Konzervatívnej strany, aby odstúpil z funkcie.